KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ISM verilerine göre hizmet PMI endeksi geçen ay 2,6 puan artarak 51,4'e yükseldi.

Endeksin 50'nin üzerinde değer alması sektörde büyüme olduğuna işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 51'di. Endeks önceki ay 48,8 ile Mayıs 2020'den beri en düşük seviyeye gerilemişti.

Hizmet sektöründe istihdam, siparişler ve işletme aktivitelerinde toparlanma görüldü. Bu durum, ekonominin ılımlı hızda büyüdüğüne işaret etti.

ISM istihdam endeksi yıl başından bu yana ilk kez artarak Eylül'den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Yeni siparişler endeksi de 47,3'ten 52,4'e yükseldi.

Ülkede geçen hafta açıklanan zayıf işgücü verisi ve imalat sektöründeki gerileme, resesyon endişelerini artırırken küresel finans piyasalarında sarsıntıya neden oldu. İşsizlik oranı yüzde 4,3 ile 3 yılın zirvesine çıkmıştı. Tarım dışı istihdam da 114 bin ile bu yılın ikinci en düşük artışını kaydetmişti. Veri, Fed'in yıl sonuna dek daha agresif faiz indirimi yapacağı beklentisini artırdı.

Geçen hafta açıklanan ISM imalat verisi de 8 ayın en büyük daralmasını kaydetti.

ABD Merkez Bankası geçen hafta politika faizi değiştirmemiş ancak Eylül itibariyle indirimlerine başlama konusunda açık kapı bırakmıştı.

Advertisement