EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de para politikası patikası açısından kritik önem taşıyan tarım dışı istihdam verilerinde Eylül tablosu belli oldu.

Verilere göre, ülkede Eylül'de tarım dışı istihdam artışı 254 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 150 bin olması yönündeydi.

Veriler işsizliğin ise sınırlı da olsa gerilediğini gösterdi. Buna göre ABD'de Eylül ayında işsizlik yüzde 4,1 oldu. İşsizlik oranıyla ilgili beklenti de yüzde 4,2 olarak kaydedilmişti.

İstihdam artışında bir önceki ay 142 bin olarak açıklanan veri de 159 bine revize edildi.

Enflasyon göstergeleri açısından izlenen saatlik kazançlarda da beklentileri aşan veriler dikkat çekti. Ortalama saatlik kazançlar Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,3 olarak belirlenmişti.

Ortalama saatlik kazançlarda yıllık artış ise aynı dönemde yüzde 4 arttı. Ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 3,8 olacağı yönündeydi.

Verilerin ardından swap piyasalarında Kasım ayına ilişkin 50 baz puanlık faiz indirim beklentileri geriledi. Fiyatlamalar gelecek dört toplantıda 100 baz puanın altında indirim olasılığına işaret etti.

Verilerin yayımlanmasını takiben ABD 2 ve 3 yıllık tahvillerinde 15'er baz puanlık artış oldu. Altında ise geri çekilme yaşandı.

Öncü veri de pozitif gelmişti

Tarım dışı istihdam verileri açısından öncü gösterge olarak kabul edilen ADP verileri de Eylül'de pozitif sinyaller vermişti.

Buna göre ülkede özel sektör istihdamı Eylül'de 143 bin artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Eylül'de artışın 125 bin olması yönündeydi.

Daha önce 99 bin olarak açıklanan Ağustos ayı özel sektör istihdamı da 103 bine revize edildi.

İşe alımlardaki artış, özellikle Mart 2023'ten bu yana en zayıf veri olarak kaydedilen bir önceki ayın verisine göre toparlanmaya işaret etti.

Advertisement