Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Faiz-Bono ABD tahvil faizlerindeki yükseliş Türk varlıklarını tehdit eder mi?

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş Türk varlıklarını tehdit eder mi?

  • 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizindeki yükselişle beraber altın gibi faizsiz varlıklar geçen hafta sert bir düşüş yaşamıştı. Bazı yatırımcılar ise faizlerin daha fazla artmasının hisse piyasalarını tehdit edebileceğini düşünüyor. Peki Türkiye hisse piyasaları ya da Türk Lirası artan tahvil faizlerinden nasıl etkilenir?

Giriş: 22 Şubat 2021, Pazartesi 13:52
Güncelleme: 22 Şubat 2021, Pazartesi 14:02

EROL OYTUN ERCAN

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükselişin, altından sonra hisse senetleri gibi görece riskli varlıklarda satışlara neden olabileceği düşünülürken, gelişen piyasa borsaları ya da kurları da riskten kaçınma dalgasında kayıp yaşayabilecek varlıklar arasında bulunuyor.

ABD Hazine tahvili faizlerinin Şubat ayı başından bu yana kademeli bir şekilde artması önce altın fiyatlarında sert bir düşüşe neden olurken hisse piyasaları bu yükselişten etkilenmemişti. Fakat bazı yatırımcılar yükselen tahvil faizlerinin göreceli riskli varlıklar olan hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturabileceğini düşünüyor.

ABD Hazine tahvili faizleri şubat ayı başından bu yana yüzde 28 yükselirken altın fiyatları aynı süre zarfında neredeyse yüzde 3 değer kaybetti.

S&P 500 endeksi ise tahvil faizlerindeki bu yükselişten etkilenmeyerek ay başından bu yana yüzde 5’ten fazla yükseliş kaydederken MSCI Gelişen Piyasa Endeksindeki yükseliş de yüzde 5’i geçti.

"Değişen para politikası duruşu koruma oluşturuyor"

ABD tahvil faizlerindeki yükselişin Türk varlıklarını ve Türk Lirası’nı nasıl etkileyebileceğini değerlendiren Aberdeen Standard Kıdemli Yatırım Müdürü James Athey, “Eğer ABD Hazine tahvili faizleri yükselmeye devam ederse ve dolardaki kuvvetlenme eğilimi de sürerse, bu daha büyük bir riskten kaçınma dönemini beraberinde getirerek riskli varlık sınıflarından çıkışları tetikleyebilir.” dedi.

Türkiye’nin gelişen piyasalar arasında en izole yerel tahvil piyasalarından birine sahip olduğunu belirten Athey, “Son zamanlarda değişen para politikası duruşu cazip faiz oranlarıyla birleştiğinde yükselen ABD tahvil faizlerine karşı sağlam bir koruma oluşturuyor.” diye ekledi.

"Gelişen piyasalarda kayıplar artabilir"

Monex Europe Kıdemli Kur Analisti Simon Harvey ise özel bir durum oluşmadıkça artan tahvil faizleriyle beraber gelişen piyasa varlıklarının kayıplarının artacağını belirterek, “Türk Lirası için bugün görünürde bir haber yokken dolar/TL kurunun yeniden 7 seviyesinin üzerine çıkması ABD Hazine tahvili faizlerindeki artışın yarattığı baskıdan kaynaklanıyor.” dedi.

Artan tahvil faizlerinin göreceli olarak riskli varlıkların cazibesini azalttığını vurgulayan Harvey, risk iştahı dikkate alındığında Türk Lirası’nın diğer gelişen piyasa para birimleriyle beraber daha kırılgan bir halde olduğunun altını çizdi.

"Son birkaç güne kadar olan yükselişler piyasaları rahatsız etmedi"

East Capital Gelişen Piyasalar Fon Yöneticisi Emre Akçakmak, ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükselişin çok düşük bazdan geldiği için son birkaç güne kadar piyasaları fazla rahatsız etmediğini söyledi.

“Fed’in bilançosunu büyütmeye devam ettiği ve Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık yardım paketine yaklaştığımız yüksek likidite ortamında, genel anlamda piyasalar ve gelişen ülke tahvillerinde ciddi bir hareketlilik görmedik.” diyen Akçakmak, Fed’in risk-getiri profilinin daha dengeli hale geldiğiyle ilgili bir yorumda bulunmasıyla kısa vadede piyasalarda oynaklığın artabileceğini belirtti.