HABERLER ABONE OL

AB'de tarım dışı istihdam verilerinin Fed’in 17-18 Eylül tarihlerindeki toplantısında faizi ne kadar indireceği konusunda belirleyici unsurlardan biri olması bekleniyor.

ABD’de ağustos ayına ilişkin tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik ücretler verileri bugün TSİ 15:30’da açıklanacak.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi tarım dışı istihdamın geçen ay 165 bin kişi arttığı ve işsizlik oranının da temmuz ayındaki yüzde 4,3 seviyesinden yüzde 4,2’ye gerilediği yönünde.

Yatırımcılar şu anda yaklaşık 35 baz puanlık bir gevşeme fiyatlıyor, bu da indirimin çeyrek puanlık mı yoksa yarım puanlık mı olacağından emin olmadıklarını gösteriyor.

BofA Securities ekonomistleri Shruti Mishra ve Aditya Bhave, “İşgücü piyasası ılımlılaşıyor ancak kademeli şekilde. Genel olarak, Ağustos ayında, istatistiksel olarak anormal temmuz raporunun bir miktar telafisini bekliyoruz” dediler.

Tarım dışı istihdam temmuz ayında 114 bin artışla beklentilerin altında açıklanırken, işsizlik oranı yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Temmuz rakamlarındaki zayıflık Ağustos ayı beklentilerinin de düşmesine neden oldu: Bloomberg’in anketindeki 165,000’lik medyan tahmin, ekonomistlerin Ocak 2022’den bu yana açıklanan en düşük tahmini oldu. Bloomberg Ekonomisti Anna Wong, “İşgücü piyasası son birkaç aydır hızla soğudu ve bize göre işsizliğin kalıcı olarak yükseldiği dönüm noktasını çoktan geçti. Görünüşe göre Fed ve piyasalar hala bu fikre alışmaya çalışıyor” yorumunu yaptı.

Advertisement