HABERLER ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayına ilişkin tüketici fiyat verilerini açıkladı.

Buna göre tüketici fiyatları Temmuz'da bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE'nin bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi.

Ülkede TÜFE, Temmuz'da yıllık bazda ise yüzde 2,9 arttı. Böylece yıllık TÜFE de piyasa beklentisi olan yüzde 3,0 seviyesinin altında gerçekleşti.

Öte yandan, ABD'de enflasyon Haziran ayında aylık yüzde 0,1 gerilemiş, yıllık bazda yüzde 3,0 artmıştı.

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Temmuz’da aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi.

ABD’de ÜFE beklentilerin altında gerçekleşmişti

Salı günü ABD'de açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Temmuz’da aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Analistler, söz konusu verilerin fiyat baskılarının hafiflediğine işaret ettiğini ve bu durumun odak noktasını yavaşlayan iş gücü piyasasına kaydırarak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz indirimlerini desteklediğini belirtti.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek ay Fed'in 50 baz puan faiz indirimine gideceği ihtimali güçlü kalmaya devam ederken, yıl sonuna kadar bankanın toplamda 100 baz puan faiz indireceği tahmin ediliyor.

Fed Atlanta Bankası Başkanı Raphael Bostic Salı günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarında bir indirimi desteklemeden önce biraz daha fazla veri görmeleri gerektiğini söyledi ve Fed’in "yıl sonuna kadar" muhtemelen faiz indirimine hazır olacağını yineledi.

Advertisement