Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'Açık bankacılık kullananların sayısının her yıl yüzde 50 arttığı tahmin ediliyor'

'Açık bankacılık kullananların sayısının her yıl yüzde 50 arttığı tahmin ediliyor'

  Akbank Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, açık bankacılığın şubat başında başlamasına ve henüz 10 banka olmasına karşın bireysel ve tüzel segmentlerin ikisinden de ilgi olduğunu söyledi.

Giriş: 22 Mart 2023, Çarşamba 16:32
Güncelleme: 22 Mart 2023, Çarşamba 16:32

Açık bankacılığın müşteriler için büyük bir kolaylık olduğunu ifade eden Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, açık bankacılığın şubat başında başlamasına ve henüz 10 banka olmasına karşın bireysel ve tüzel segmentlerin ikisinden de ilgi olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel'in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Yüce, "Bireysel müşterilerin açık bankacılığı biraz daha öğrenmesi gerekiyor. Henüz çok başındayız. Açık bankacılık servislerine en yüksek katılımı 25-35 yaş aralığındaki müşteri grubunda gözlemliyoruz" dedi.

'Avrupa'da 12 milyon kullanıcı var'

Dünyada açık bankacılık servislerinin en çok İngiltere ve Avrupa'da kullanıldığını ifade eden Yüce, "Dünyada açık bankacılık servisi kullananların sayısı her yıl yüzde 50 arttığı tahmin ediliyor. Avrupa ve İngiltere diye baktığımızda yaklaşık 12 milyon kullanıcı var. Türkiye'de rakamları önümüzdeki aylarda daha net göreceğiz. Hesap ekleme işlemleri şu an için çoğunlukta ama müşterilerimiz asıl faydayı onun bir adım ötesine geçip ödeme hizmeti başlatarak görecek" diye konuştu.

'Servis bankacılığı ve platform bankacılığı sektör için önemli'

Türkiye'de gerçek anlamda açık bankacılığını şubat ayı başında başladığını ve sisteme 10 tane bankanın entegre olduğunu ifade eden Yüce, "Şu anda iki tane hizmet var. Herhangi bir bankada bulunan hesap bilgilerinizi başka bir bankadaki mobil uygulama üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Hesap bakiyenizi, hesap hareketlerinizi görebiliyor ve bu hesaplardan bir ödeme hizmeti de başlatabiliyorsunuz. Zaman içerisinde bunu kapsamı genişleyebilir, kredi kartları hesap hareketleri, fatura işlemlerine kadar gidebilir" diye konuştu. Aslında Türkiye'de bunu ötesinin de olduğunu ve BDDK'nın tanımladığı haliyle servis bankacılığının olduğunu belirten Yüce, bunu bankacılık hizmetlerini başka bankalara taşıyacak bir hizmet alanı ve iş modeli olduğunu belirtti. Sektör için platform bankacılığını tarafının da gelişime açık ve önemli olduğunu kaydeden Yüce, "Platform bankacılığı tarafında herhangi bir bankacılık uygulaması üzerinden ulaşabilme imkanı söz konusu. Artık biliyoruz ki bankacılık uygulamaları çok kaliteli ve yüksek bir trafiğe sahip. Müşterilerin de bu trafiğin içindeyken bankacılık dışı ürün ve hizmetlere erişebiliyor olması kritik" diye konuştu.