Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Maliye Bakanı Naci Ağbal Bloomberg HT'de

Ağbal: EKK'da alınan kararlar hızla hayata geçirilecek

Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Ağbal Ekonomi Koordinaasyon Kurulu'nda alınan kararların hızlıca hayata geçirileceğini söyledi

Giriş: 06 Aralık 2016, Salı 10:07
Güncelleme: 06 Aralık 2016, Salı 15:11

Maliye Bakanı Naci Ağbal, finans sistemi içinde vatandaşlara ait yurt dışında önemli miktarda varlık bulunduğunu ve vatandaşların da paralarını Türkiyeye getirmek istediklerini belirterek, "(Varlık Barışı) Bu büyük bir tarihi fırsattır. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, şirketlerimize sesleniyorum, yurt dışında bu şekilde olan varlıklarını Türkiyeye getirenlerden hiçbir şekilde, hiçbir vergi almayacağız." dedi.

Ağbal, Habertürk ve BloombergHT televizyonlarının ortak yayınında Varlık Barışı uygulamasının detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Varlık Barışı uygulamasının, vatandaşların yurt dışında sahip oldukları varlıkları Türkiyeye avantajlı şekilde getirmelerini sağladığını belirten Ağbal, bunun büyük bir imkan olduğunun altını çizdi.

Sadece Türkiyede değil, her ülkede vatandaşların değişik nedenlerle varlıklarını yurt dışında tutmayı tercih edebildiğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıldan itibaren artık ülkeler birbirleriyle bilgi paylaşmaya başlayacaklar. Biz de ülke olarak bu bilgi paylaşımıyla ilgili uluslararası platformun bir parçasıyız. Hem G20 hem de OECD, uluslararası toplum… Ülkeler arası kaynakların transferinde karşılıklı bilgi paylaşmaya başlayacak. Onun için birçok ülke şu anda ardı ardına bizim yaptığımız gibi düzenlemeleri yapıyorlar ve vatandaşlarına çağrıda bulunuyorlar. Biz diyoruz ki gelin bu süreci kaçırmayın. Bu, köprüden önceki son çıkış noktası. Kendi vatandaşlarımızın varlıklarını Türkiyeye getirmelerini bu nedenle de önemsiyoruz."

- Varlığını getirenlere büyük imkanlar sunuyoruz

Türkiyeye varlığını getiren vatandaşlara büyük imkanlar sunacaklarını vurgulayan Ağbal, söz konusu kişilere geçmişe yönelik bir soru sorulmayacağını belirtti.

Ağbal, "Hiçbir soruşturma yok, araştırma yok. Hatta diyoruz ki bu parayı ister bankaya yatırın, ister bir şirkete koyun, isterseniz kayda girdikten sonra tekrar yurt dışına çıkarın, yeter ki bunu kayda alın. Bu, vatandaş için son derece büyük bir kolaylık." ifadelerini kullandı.

Bu konuda kanun hükmünün çok açık olduğuna dikkati çeken Ağbal, bir kişi yurt dışından varlığını getirdi diye, sırf getirmiş olmasından dolayı hiçbir soruşturma, kovuşturma, araştırma, inceleme yapılamayacağının altını çizdi.

Kanunun açık hükmünü tebliğ düzenlemesiyle daha net bir şekilde açıkladıklarını hatırlatan Ağbal, "Sadece vergi kanunları açısından değil, kambiyo gümrük, sermaye piyasası, bankacılık ve diğer tüm mevzuatlar açısından devletin güvencesi ve koruması altındasınız." dedi.

- "Vergi dairesine gelmek zorunda değilsiniz"

Düzenlemenin uluslararası hukuk normlarına tamamen uygun olduğunu belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bu konuyu değerlendirdi ve bir rapor düzenledi. Dedi ki Türkiyenin yapmış olduğu yasal düzenleme FATF tarafından özellikle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili mevzuatın getirdiği normlara uygundur. 4 tane parametre vardır, bunlara da uygundur. Biz ülke olarak her zaman için suç gelirleriyle mücadelede, terörizmin finansmanıyla mücadelede hep ön sıralarda yer aldık. Bakın Trump ne dedi? Amerikan şirketleri eğer yurt dışındaki vergilendirmemiş kazançlarını Amerikaya getirirlerse, yüzde 10 vergi öderlerse gerisini sormayacağım dedi. Dolayısıyla Trump bunu yaparken, Amerikan şirketlerinin kazançları meşru oluyor da Türk şirketleri veya şahıslar yurt dışından para getirdikleri zaman neden şu para, bu para deniyor?"

Konuyla ilgili bazı yanlış değerlendirmelerin yapıldığına işaret eden Ağbal, "Paranız varsa getirin bankaya transfer edin, dekontu alın. Dekontun yanında bir de bankaya bildirim verin, cebinize koyun onları yeter. Herhangi bir şekilde vergi dairesine gelmek zorunda değilsiniz, devletin başka bir birimine gelmek zorunda değilsiniz." dedi.

- "Biz vatandaşımıza güveniyoruz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vatandaşlara güvendiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Biz vatandaşımıza güveniyoruz, hayatın gerçeklerini biliyoruz. Şu anda finans sistemi içerisinde vatandaşlarımıza ait yurt dışında önemli miktarda varlık var ve gerçekten vatandaşlarımız da aslında şu konjonktür içerisinde paralarını Türkiyeye getirmek istiyorlar. Sadece bu konuda devletin güvencesini görmek istiyorlar. Devletin verdiği sözleri düzenleme olarak da bilmek istiyorlar ve biz bu tebliği düzenledik.

Bundan önceki Varlık Barışı kanunlarındaki çerçeveye uygun olarak bir tebliğ düzenlemesi yaptık. Vatandaşlarımız çok rahat olsunlar. Uygulaması son derece basit ve tebliğde yapmış olduğumuz düzenlemeler de tamamen kanunun içeriğine uygun. Bu, büyük bir tarihi fırsattır. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, şirketlerimize sesleniyorum, yurt dışında bu şekilde olan varlıklarını Türkiyeye getirenlerden herhangi bir süreye bağlı olmaksızın, hiçbir şekilde, hiçbir vergi almayacağız. Sen bu parayı getirdin mi? Bana bilgi ver diye soru dahi sorulamayacak."

- "İfade edilen rakamlar doğru değil"

Bakan Ağbal, Varlık Barışı uygulaması kapsamında Türkiyeye getirilen varlıkların tutarı açısından yapılan değerlendirmelere ilişkin de "Bazı rakamların ifade edildiğini görüyorum. Bunu hayretle karşılıyorum. Bir kere Maliye idaresi olarak, bizim elimizde bir rakam yok. Kimsenin de elinde topluca bir rakam olması mümkün değil. Böyle bir izleme sistemi yok, böyle bir kayıt sistemi yok, takip sistemi yok." görüşüne yer verdi.

İfade edilen rakamların doğru olmadığını vurgulayan Ağbal, bugüne kadar daha çok, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını sağlayan kanunun kampanyasıyla uğraştıklarını, burada büyük bir başarı yakaladıklarını ve bundan sonra büyük ölçüde varlık barışıyla ilgili tanıtım kampanyasına ağırlık vereceklerini ifade etti.

Varlıkların, söz konusu uygulama kapsamında Türkiyeye getirilmesi için 31 Aralık 2016 tarihine kadar süre olduğunu ancak Bakanlar Kurulunun bu süreyi uzatma yetkisi bulunduğunu belirten Ağbal, o tarih geldiğinde, sürenin uzatılmasının gerekmesi halinde bunu yapabileceklerini kaydetti.

Ağbal, "Önemli olan şu, herkes şunu bilsin; bunun kaçarı yok. 2017-2018de vatandaşlarımızın hangi ülkede olursa olsun, bunlara vergi cennetleri de dahil… Bilgi değişimi başlayacak. Biz de Türkiye olarak bunun aktif bir katılımcısıyız. Onun için vatandaşlarımız bu süreci kaçırmasınlar. Gelsinler bu kanundan yararlansınlar." dedi.

- "EKKda alınan kararlar perşembe günü açıklanacak"

Son Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara ilişkin soru üzerine de Ağbal, son birkaç aydır global ekonomide meydana gelen gelişmelerin doğal olarak Türkiyeyi de etkilediğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerine bakıldığında, kırılganlık oluşturacak çok ciddi bir sıkıntı gözükmediğini vurgulayan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Global bir türbülansın ortasındayız. Tüm para birimleri dolara karşı değer kaybediyor ve finansal kırılganlıkların oluşturduğu bir oynaklık var. Dolayısıyla böyle bir ortamda Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak konuyu değerlendirdik. Hem reel ekonomi hem bankacılık finans hem de genel anlamda dış finansman ihtiyacı bakımından değerlendirmeleri yaptık, alınması gereken kararları, tedbirleri kararlaştırdık. Bugün bütün teknik çalışmalar, etki analizleri tamamlandıktan sonra, alınan kararları sayın Başbakanımız perşembe günü kamuoyuyla paylaşacak. Bu kararlar hem reel sektörü hem istihdamı hem bankacılık ve finans sektörünü hem de dış finansman boyutunu ilgilendiriyor. Yapılan değerlendirmelerin temelinde bir rasyonalite mutlaka var. Önümüzdeki kısa vadede atmamız gereken hızlı adımlar var, o hızlı adımlara dair somut cevaplar var. Yani bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. İnşallah perşembe günü sayın Başbakanımız hem bu açıklamaları yapacak hem de ilgili düzenlemeler peyderpey, çok net bir şekilde, hızlı bir şekilde hayata geçirilecek."