Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Alman ekonomisinin belkemiği "Rusya" ile sarsılıyor

Alman ekonomisinin belkemiği "Rusya" ile sarsılıyor

Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, Almanya ekonomisinin omurgasını oluşturan binlerce küçük ve orta ölçekli şirketleri vurmaya başladı

Giriş: 12 Ağustos 2014, Salı 06:09
Güncelleme: 12 Ağustos 2014, Salı 11:55

Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, Almanya ekonomisinin omurgasını oluşturan binlerce küçük ve orta ölçekli şirketleri vurmaya başladı. Bloomberg News'un haberine göre Rusya'nın yaptırımlara verdiği karşılığın şiddetini artırmasıyla, Alman şirketleri daha kötü bir durumla karşı karşıya kalabilir.

Avrupa Birliği ve ABD'nin daha etkili yaptırımlara başvurması ve Rusya'nın da misilleme olarak bu ülkelerden gıda ithalatını yasaklamasıyla Alman şirketleri daha kötü bir durumla karşı karşıya kalabilir.

17 Temmuz'da Ukrayna'nın doğusunda Rus ayrılıkçıların hakimiyetindeki bölgede bir yolcu uçağının düşürülmesinin ardından, Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik enerji, finans ve silah alanında yaptırım uygulamaya karar vermişlerdi.

Rusya'nın gıda ithalatına yasaklama getirerek karşılık verdiği yaptırımlar kapsamında, Rusya'nın petrol endüstrisinin modernizasyonu için ihtiyaç duyduğu ekipman ve teknoloji ile askeri amaçlı kullanılabilecek makine, elektronik cihazların satılması ve yeni silah anlaşmaları yasaklandı.

Bu artan gerginlikten ise Rusya'nın en büyük ticari ortağı olan Almanya'nın şirketleri zarar görmeye başladı. Almanya'nın reel sektörü yalnızca almanya ekonomisi için değil bütün avrupa ekonomisinin büyümesi için de kritik önemde.

Alman ekonomi bakanı Sigmar Gabriel, hükümetin yaptırımlardan olumsuz etkilenen şirketlere nasıl yardım edilebileceği konusunu araştırdığını açıkladı. Batı ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden yaşanan kriz özellikle doğu Almanya'daki şirketleri vuruyor.

Alman Makine Üreticileri Derneği'nin Doğu Almanya Başkanı Raynhard Paetz'e göre, geçmişte sosyalist blokun bir parçası olan bölge şirketlerinin bugün de Rusya'yla daha yakın ilişkileri bulunuyor. Paetz krizin uzaması durumunda çoğu Rusya müşterilerinin yaptırımlar katılmayan ülkelerle iş yapmaya başlayacağından kaygı duyuyor.