KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya yatırımcı güveni Haziran'dan beri ilk kez yükseldi.

ZEW beklenti endeksi Ekim'de 3,6'dan 13,1'e yükseldi. Beklenti 10'du. Cari koşullar endeksi ise kötüleşerek eksi 84,5'ten eksi 86,9'a geriledi.

ZEW Başkanı Achim Wambach "Enflasyonun istikrarlı biçimde yavaşlayacağı ve Avrupa Merkez Bankası'ndan daha fazla indirim yapacağı beklentisi iyimserliğe neden oldu. Almanya'nın ihracat pazarlarından da pozitif sinyaller geldi" değerlendirmesini yaptı.

Alman yetkililer ve birçok ekonomist, zayıf dış talep ve tüketicilerin harcama eğilimi yerine tasarrufa yönelmesiyle bu sene ülke ekonomisinin küçülmesini bekliyor.

Ülkenin kilit sektörlerinden olan otomotiv sanayi de kırılgan kalmaya devam ediyor. Volkswagen, Mercedes-Benz Group ve BMW son haftalarda karlılıkları konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Wambach ihracat görünümünün iyileşmeye başladığını belirterek "Euro Bölgesi, ABD, Çin'de ekonomik beklentiler önemli ölçüde iyileşti. Çin hükümetinin ekonomik önlemleriyle beraber Çin'e dair iyimserlik de arttı" şeklinde konuştu.

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasaların radarında. Bankanın bu sene 3. kez faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyır.

Euro Bölgesi enflasyonu 2021'den beri ilk kez geçen ay yüzde 2'lik hedefin altına gevşemiş, ancak yetkililer volatil seyreden enerji fiyatları nedeniyle enflasyonun yeniden ivmelenebileceği mesajı vermişti.

Advertisement