Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Almanya'nın gelecek hükümeti yeni bir ekonomi modeline muhtaç
HABERLER

Almanya'nın gelecek hükümeti yeni bir ekonomi modeline muhtaç

  • Almanya ekonomisini düzeltmek ülkenin gelecek hükumeti için kritik bir görev olarak görünüyor.

Giriş: 17 Şubat 2025, Pazartesi 09:32
Güncelleme: 17 Şubat 2025, Pazartesi 09:43

Almanya'nın yeni bir iş modeline ihtiyacı var. Rusya'dan ucuz doğal gaz ve Çin'e yapılan karlı ihracatlarla beslenen eski ekonomik model bozuldu ve Avrupa'nın en büyük ekonomisini durgunluk ve gelecek kaygısı içinde bıraktı.

Bu yeni büyüme stratejisini hayata geçirmek, 23 Şubat'ta yani planlanandan yedi ay önce yapılacak ulusal seçimin ardından göreve başlayacak hükümet için en büyük zorluk olacak. Ürünlerinin kalitesiyle tanınan ülke beş yıldır gerçek bir ekonomik büyüme görmedi.

Almanya'yı endüstriyel güç merkezinden pandemi sonrası geri kalmış bir ülkeye dönüştüren birden fazla etken bir araya geldi: aşırı bürokrasi, vasıflı işçi eksikliği, teknolojinin yavaş dağıtımı ve giden koalisyon hükümetinin net bir yönlendirmesinin olmaması bunlardan bazıları. Çin'den artan rekabet ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle yüksek enerji fiyatları da ekonomiye yönelik ek darbeler oldu.

Endüstriyel fan üreticisi EBM-Papst'ın CEO'su Klaus Geissdoerfer, "Gerçekten daha fazla şirket ve işletme dostu bir politikaya ihtiyacımız var. Almanya'da parlak yeteneklerimiz var. İyi şirketlerimiz var ancak şu anda politik düzeyde farkındalığımız yok." dedi.

Seçim yaklaşırken iş dünyası eleştirileri daha da yükseliyor

Yıllık 2,5 milyar euro (2,6 milyar dolar) geliri ve üç kıtada tesisleri bulunan EBM-Papst, kendisini alanında küresel lider olarak tanımlıyor. Şirket geçen yıl "özellikle Almanya'da sıkıntı çektiğini" ve iç pazarında yüzde 4,1'lik bir gelir düşüşü yaşadığını bildirdi.

Geissdoerfer, EBM-Papst'ın ısıtma teknolojisi bölümünün, mülk sahiplerini gazlı fırınlarını daha az kirleten elektrikli ısı pompalarıyla değiştirmeye yönelik beceriksizce yönetilen bir çaba nedeniyle satışlarının yüzde 18,7'sini kaybettiğini söyledi.

Şansölye Olaf Scholz'un üç partili koalisyonu tarafından öne sürülen Bina Enerji Yasası gereklilikleri o kadar kafa karıştırıcıydı ki, insanlar ısıtma sistemlerindeki yükseltmeleri ertelediler veya yasa yürürlüğe girmeden önce yeni gazlı cihazlar satın almak için acele ettiler, dedi. Bu, EBM-Papst'ın ürettiği ultra sessiz ısı pompası fanlarına olan talebi azalttı. Geissdoerfer "Ve herkes 'Eğer yapmam gerekmiyorsa, beklemem daha iyi' dedi." ifadelerini kullandı.