EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Güvenli liman talebi, İran'ın bu hafta İsrail'e saldırabileceği endişeleri arasında metalin geçen ayki tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmasını destekliyor.

Spot altın haftanın ilk işlem gününde ons başına 2.463 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2.658 TL seviyesinde.

ABD ve müttefikleri, İran'ın geçen ay Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniye'ye düzenlenen suikasttan İsrail'e yapacağı misillemeyle daha geniş bir bölgesel savaşa yol açabilecek potansiyel bir saldırının önüne geçmeye çalışıyor.

Piyasalar ayrıca Salı günü ilerleyen saatlerde ABD üretici fiyat endeksi rakamlarına ve Çarşamba günkü tüketici fiyatları endeksi rakamlarına hazırlanıyor. Veriler, Fed’in bir yandan enflasyonu kontrol altına alırken bir yandan da resesyondan kaçınmaya çalışırken "yumuşak iniş" yapma olanağına sahip olup olmadıklarına dair ipuçları sunacak.

Faiz indirimlerine ilişkin artan iyimserliğin etkisiyle altın bu yıl yüzde 20 değer kazandı. Değerli metal ayrıca merkez bankalarından gelen büyük alımlar ve Çinli tüketicilerin güçlü talebiyle de desteklendi. Orta Doğu'dan yaklaşmakta olan ABD seçimlerine kadar artan jeopolitik riskler de altının güvenli liman varlığı olarak çekiciliğinin altını çizdi.

Advertisement