"Altında kota uygulamasıyla mücevherat ithalatı tarihsel ortalamanın üzerine çıktı"
-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistleri altında kota uygulamasıyla ilgili blog yazısında altında kota uygulamasının altın ithalatının kompozisyonunda önemli bir değişim yarattığını belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistleri ekonomi kamuoyunda son dönemin tartışmalı konularından biri olan altın ithalat kotası ve yükselen tüketim ithalatı verileriyle ilgili blog sayfasında bir analiz yayımladı.
Analizde altında kota uygulamasının altın ithalatı kompozisyonunda önemli bir değişime neden olduğu belirtildi. Ara malı kapsamındaki işlenmemiş altın ithalatının kota nedeniyle gerilediğini belirten TCMB ekonomistleri tüketim mallarına dâhil olan mücevherat ithalatının tarihsel ortalamanın oldukça üzerine çıktığını belirtti.
Mücevherat talebinde yaşanan değişimlerin etkisinin aynı zamanda perakende satış hacim endeksinde de gözlendiğini ifade eden TCMB ekonomistleri tüketim talebine ilişkin göstergelerin sağlıklı bir şekilde yorumlanabilmesi için bu gelişmelerin dikkate alınması gerektiğine işaret etti.
Mücevherat ithalatı dört kat arttı
TCMB ekonomistlerinin verdiği verilere göre, 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olan kota uygulaması ile işlenmemiş altın ithalatı hızlı bir şekilde geriledi. Ağustos 2023’te 12 aylık birikimli olarak 34 milyar dolar seviyesinde olan işlenmemiş altın ithalatı, 2024 yılı Kasım ayı itibarıyla yarı yarıya azalarak 17 milyar doların altına kadar düştü.
Tüketim malları içinde sınıflandırılan mücevherat ithalatında kota sonrası dönemde hızlı bir artış kaydetti. 12 aylık mücevherat ithalatı, kota uygulamasının başladığı 2023 yılı Ağustos ayında 1,6 milyar dolar civarındayken, geçen yılın Kasım ayı itibarıyla yaklaşık 4 kat artarak 6,4 milyar doları aştı. İşlenmemiş altın ve mücevherat ithalatının toplamı ise, aynı dönemde 35,5 milyar dolardan 23 milyar dolar seviyesine geriledi.