HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) mevduat faizini 25 baz puan indirimle yüzde 3,25 seviyesine indirdi.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin bu seviyeye indirilmesi yönündeydi.

AMB ana refinansman faizi yüzde 3,65'ten yüzde 3,40 seviyesine indirildi. Marjinal fonlama faizi ise yüzde 3,90'dan yüzde 3,65'e çekildi.

Karar metninde Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin rayında ilerlediği mesajı verildi.

Metinde AMB hedefe ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika faizlerinin yeterince seviyede kısıtlayıcı tutulacağı mesajını verdi. Metinde “Yönetim Konseyi, uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Lagarde: Ekonominin zamanla güçlenmesini bekliyoruz

Kararın ardından AMB Başkanı Christine Lagarde kameraların önüne geçti. Lagarde, ekonominin beklentilerden zayıf olduğunu toparlanmanın zaman içinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Lagarde'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Son veriler daha durgun bir toparlanmaya işaret ediyor. Hane halkı harcamalarında kademeli toparlanma bekliyoruz. Enflasyon hâlâ güçlü. Önümüzdeki aylarda enflasyon yükselebilir. Enflasyon gelecek yıl hedefe gerileyecek.

Büyüme yönelik riskler aşağı yönlü. Jeopolitik gelişmeler enflasyonda yukarı yönlü risk oluşturuyor.

Enflasyonda yavaşlama ivmesi

Karardan önce gelen enflasyon verileri de aşağı yönlü revizyonla AMB'nin faiz patikasında hareket aralığı olduğuna işaret etmişti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliğinin (AB) Eylül ayı enflasyon nihai verilerini yayınladı.

Buna göre, Euro Bölgesi'nde Ağustos'ta yüzde 2,2 yükselen yıllık enflasyon Eylül’de yüzde 1,7 arttı. TÜFE Eylül’de ise aylık bazda yüzde 0,1 düşüş gösterdi.

Piyasa beklentileri, Eylül’de Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun yüzde 1,8 artması aylık enflasyonun ise yüzde 0,1 azalması yönündeydi.

Advertisement