Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Analiz: Akbank'ta Citigroup'un hisse satışı

Analiz: Akbank'ta Citigroup'un hisse satışı

  • Bloomberg HT Araştırma Bölümü'nden Citigroup'un Akbank hissesi satışı değerlendirmesi

Giriş: 26 Mart 2012, Pazartesi 11:56
Güncelleme: 26 Mart 2012, Pazartesi 12:04

Akbank’ta %20 hissesi olan Citigroup, Basel III kuralları sonrası sermaye yeterliliği olarak fazla etkilenmemek için Akbank’taki hissesini en az yarısına indirmeyi karar verdiğini açıkladı. Hatırlanacağı üzere Citigroup Akbank’ın % 20’sini 2006 yılında Banka’nın toplam değeri olarak 15,5 milyar ABD doları üzerinden almıştı. Alıcı-satıcı konularında bir açıklama bulunmuyor; ancak Citigroup bu hisseleri İMKB’de satmaya karar verirse Akbank hisseleri üzerinde bir baskı olacağı bekleniyor. Çünkü % 10 satış olsa dahi bu halka açık payların yaklaşık 1/3’üne denk geleceği için hisse fiyatını doğrudan etkileyecek. Ancak blok halinde satış olursa, bu etki nispeten kısa sürebilir. 2006 yılında yapılan anlaşma gereği Sabancı Holding’in, Citigroup satmaya karar verirse ilk alıcı olma hakkı bulunuyor.

Akbank’ı piyasa değeri açısından Türkiye ve benzer ülke bankaları ile kıyasladığımızda Fiyat / Kazanç oranı açısından daha yüksek değerlendiğini görüyoruz. Bu yüksek fiyatlamadaki en büyük neden de Banka bilançosunun defansif ve likit yapısı ve sermaye yeterlilik rasyosunun yüksekliği. Yani karlılık açısından olmasa da, mali sağlamlık açısından diğer bankaların önünde görülen Akbank çarpanlar açısından uzun süredir pahalı işlem görüyor. Citi Bank’ın bu açıklaması ve satış sürecinde hisselerin baskılanmasını beklemekle birlikte, Akbank’ın sermaye ve bilanço yapısının, hisse fiyatlarının üzerinde sıra dışı bir aşağı yönlü harekete neden olmayacağı söylenebilir. Ancak yine de ilk tepki olarak AKBNK hisselerinin % 4 aşağıda olduğunu da belirtmek gerek.

2001 krizinin ardından yeniden yapılandırılan Türk Bankacılık sektöründe, birçok yabancı bankanın Türk bankalarını satın aldığı veya bu bankalarda ana ortak durumuna geldiğini görmüştük. Bunda hızlı büyüyen bir ekonomi ve sektör karlılığının benzer ülkelere kıyasla yüksek oluşunun etkisi vardı. Ancak yabancı bankaların sektöre girmelerine karşın bu bankaların, 4 büyük özel banka arasından sıyrılamadıklarını ve sektörde yoğunlaşmanın yüksekliğinin değişmediğini gördük. Son dönemde DenizBank’ın hisse satışı konusunda konuşulan Piyasa Değeri / Defter Değeri oranları Bankacılık sektörünün olgunlaşma döneminde olduğunu ve Kredi / Mevduat oranlarının doygunluğu ulaşması ile sektördeki büyümenin eskisi gibi olmayacağının beklendiği göze çarpıyor.

Satış planı hakkında yapılan açıklamaya dönecek olursak, Citi Group yapmış olduğu açıklamada, hisse satışının tamamen BASEL-III kapsamında TIER-I yani çekirdek sermayeyi arttırmak için planlandığını belirtti. Gerekçe olarak da BASEL-III %10’un üzerinde ve yönetimde hak sahibi olunmayan ortaklıklardaki payın TIER-I hesabında indirileceği hükmü gösteriliyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda ABD Merkez Bankası FED’in yapmış olduğu stres testinde 19 banka arasında Tier-I oranı yetersiz kalan 4 bankadan biri Citi Group’tu. Dolayısı ile hem zedelenen itibarı hem de bir an önce Tier-I’ı güçlendirme adına düzenleyici kuruma bilgi vermek amacıyla Citi Group, küresel çapta birçok pazarda olmasına karşın yönetimde söz sahibi olmadığı Akbank hisseleri için bir satış planı sundu. Citi Bank bu plan dâhilinde ayrıca 19 Mart’ta Şangay Pudong Bank'taki %2,71 oranındaki hissesini de 668 milyon dolara satmıştı. Buna ek olarak bugün geçen bir haberde, Morgan Stanley’in, Citigroup ile birlikte ortaklık ederek yürüttüğü 10 milyar ABD doları değerindeki varlık yönetim şirketinde, Citi’nin hisselerini almak istediği yer aldı.

Ancak yine de satış için BDDK’nın duruşu da önem arz ediyor. BDDK, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada %10’un üzerindeki pay sahipliğinin nitelikli yatırımcı statüsünde olduğunu ve fon gibi kısa vadeli yatırımcı statüsünde olmamasını tercih ettiklerini söyledi. Hatırlanacağı üzere, General Electric’in Garanti Bankası hisselerini satışı sürecinde BDDK’nın bu duruşunu yinelemişti.

Cihan Başkal

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

cbaskal@bloomberght.com