Analiz: Gelişen ülkeler ölü taklidi mi yapıyor?
-
Gelişmekte olan ülkelere giren fon akışı 2 yılda tamamen çıktı, BloombergHT Araştırma Servisi'nden Ayşe İyigündoğdu analiz etti
Çin’in yavaşlama sinyalleri, Rusya’nın yavaş yavaş bölgedeki üstünlüğü, 5’li kırılganların kırılganlıkları derken gelişen ülkeler etrafında siyah kuğular birer birer toplandı. Nicholas Taleb aynı isimli kitabını yazarken 2014 senaryosunu öngörmüş müydü bilemeyiz ama yılın ilk çeyreği gelişen ülkeler adına adeta stres testi şeklinde geçiyor. Fed’in çıkış stratejisi, Avrupa’da en kötüsünün geride kalıp kalmadığı, jeopolitik riskler halen masa da olmasıyla yılbaşından bu yana bakıldığında MSCI Dünya endeksindeki %0,5’lik kayba MSCI Gelişen ülkeler endeksi %6’ya yakın kayıpla cevap veriyo.
-Gelişen ülke hisse senetlerinde son 21 haftada para çıkışı
Son 2 yılda gelişen ülkelere giren paranın tamamının çıkmaya yakın olduğu görülüyor. Bu bir anlamda “dibe yakın mıyız?” sorusunu getirse de, bundan sonraki Fed çıkış stratejisiyle gelişen ülkelerin işinin ne kadar zor olduğunu hesaplamak güçleşiyor. BIST Bankacılık endeksinin Türkiye 2 yıllık tahvil getirisiyle korelasyonunun bozulduğunu göz önüne alırsak, martın ilk haftasında Türk tahvillerinden 957 milyon $ tahvil satımıyla birlikte yılbaşından bu yana tahvil tarafında yabancıların 2.62 milyar $ satım tarafında olduklarını görüyoruz. EPFR datasına baktığımızda ise 19 Mart ile biten haftada gelişen ülke hisse senetlerinden 4 milyar $ lık çıkış yaşanırken, yılbaşından bu yana çıkış ise 38 milyar $ a kadar ulaştı. Aynı dönemde artık 5’li kırılgan diye adlandırdığımız Endonezya, Hindistan, Türkiye, Rusya ve Brezilya gibi ülkeleri bile aynı kategoride sınıflandırmak zorlaştı. Bir anlamda 5’li kırılgan “out” diyebiliriz. Çünkü Endonezya ve Hindistan’daki büyüme tarafındaki olumlu öngörülerle bu piyasaların diğerlerinden pozitif ayrıştığını görüyoruz. Lokal risklerden kaynaklı risk unsurları sebebiyle diğer gelişen ülkeler “kırılgan” sıfatını halen taşıyor. Eylülden bu yana gelişen ülke tahvillerine giriş 14 Mart haftası çıkışların önüne geçti. Ancak hisse senetlerinden çıkış sürüyor. 12 Mart haftası 560 milyon $ gelişen ülke tahvillerine giriş yaşandı. Buna karşılık 2,5 milyar $ hisse senetlerinden çıkış oldu. Lokal para cinsi tahviller giriş yaşarken, hard currency bonolarda çıkışın devam ettiği görülüyor. Aynı dönemde Kırılgan 5’li diye adlandırdığımız ülkelerden Hindistan ve Endonezya rupisinin iyi performanslarına şahit oluyoruz. Yılbaşından bu yana gelişen ülke tahvillerinden çıkış ise 11 milyar $ ı buldu. Bu rakam geçtiğimiz yılın tümünde 14 milyar $ idi. Hisse tarafında baktığımızda ise yılbaşından bu yana çıkış 34 milyar $ ı bulurken geçen senenin tümünde bu rakam 14 milyar $ idi.
-4 Nisan’da Fitch, 11 Nisan’da Moody’s Türkiye’yi gözden geçirecek
Fitch Rating Türkiye Kredi Görünümü toplantısını 4 Nisan’da beklerken öncesinde kredi derecelendirme kuruluşlarından biribiri ardına açıklamalar gördük. Fitch yayınladığı “Gelişmekte olan ülkeler raporuna göre Türk şirketlerini EMEA ülkeleri içinde en yoğun riske maruz olarak nitelendirdi. Bu riskin bir kısmının ise ülke notu içerisinde yer aldığı vurgulandı. Son durumda S&P Türkiye’nin notunu aynı bırakırken, görünümü negatife çekmişti. Moody’s de Türk Bankalarının notunun düşme ihtimali uyarısında bulundu. Sebep olarak önümüzdeki 12-18 aylık süre içerisinde, büyümedeki yavaşlamanın beraberinde fonlama maliyetlerinin artması ve politik riskler sıralandı. Moody’s in izlemeye aldığı bankalar; Akbank, Asya Katılım Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Garanti, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası. Önümüzdeki gerçekleşecek toplantılarda herhangi bir not değişimi piyasalar tarafından beklenmezken, görünümün negatife çekilmesi veya tonlamanın daha sert olması beklentileri konuşuluyor.
Kurumların Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirme tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz
Moody’s Arjantin’in, Fitch ise Venezuela’nın , S&P ise Brezilya’nın kredi notunu düşürdü
Uyarılar sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz hafta Fitch Venezuela’nın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını B+’dan B’ye indirdi görünümü ise negatif olarak belirledi. Sebep olarak ise artan makroekonomik istikrarsızlığı ve artan enflasyon ve bozulan döviz piyasalarını düzeltmek için politika uygulamalarının gecikmesini işaret etti.
Öte yandan Moody’s ise sermaye çıkışları ile başa çıkmakta karşı karşıya kalınan zorluklar ve uluslararası borçlanma piyasalarına ulaşım imkanı olmaması nedeniyle Arjantin'in kredi notunu düşürdü ve devlet tahvili notunu bir kademe indirererek Caa1'e çekti. Görünümü ise 'durağan' olarak belirledi. Moody's açıklamasında Arjantin'de son yıllarda yüzde 25 olan enflasyonun, Ocak ayında yapılan devalüasyonun da etkisi ile 2014 yılında daha da artmasını beklediğini vurguladı. Yılbaşından bu yana FX piyasalarına 5,5 milyar dolar giriş yaşanan Brezilya cephesinde ise uzun vadeli kredi notu S&P tarafından bir kademe indirilerek BBB-‘ye indirildi. Görünüm ise durağan olarak bırakıldı. Seans sonrası gelen habere göre kuruluş bozulan mali yapıdan eriyen ödemeler dengesine ve bir türlü toparlanamayan büyüme dinamiklerine kadar çokça alanda negatif görüş bildiriyor.
Geçtiğimiz yılın rakamlarını daha yılın ilk 3 ayında çoktan yakalayan Gelişen ülkeler, 5’li kırılganın seçim dönemleriyle stres altında kalmaya devam edecek gibi gözüküyor. Rusya’dan çıkan para neden Türkiye’ye girmedi? Diye yakınırken, yılın geri kalanında Mart ayında hisse senetlerine 3,5 milyar $ giriş yaşanan Hindistan ve Endonezya’nın göz kamaştırıcı performansını takip etmek dileğiyle!
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
aiyigundogdu@bloomberght.com