Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Aracı kurumların karı ilk yarıda yüzde 81 arttı

Aracı kurumların karı ilk yarıda yüzde 81 arttı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), yılın ilk yarısında aracı kurumların karının yüzde 81 artarak 306 milyon liraya ulaştığını bildirdi

Giriş: 07 Ekim 2015, Çarşamba 14:40
Güncelleme: 07 Ekim 2015, Çarşamba 14:44

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), yılın ilk yarısında aracı kurumların karının yüzde 81 artarak 306 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

TSPB'nin açıklamasına göre, bu yılın ilk yarısı itibarıyla aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 15 milyar liraya, özkaynakları da 4 milyar liraya yaklaştı.

Bu dönemde sektörün toplam gelirleri, yüzde 57 artışla 1,1 milyar liraya çıktı.

Sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirleri, işlem hacimlerindeki artışın etkisiyle yüzde 48 yükselerek 673 milyon liraya ulaştı. Bu gelirlerin yüzde 45'ini pay senedi işlemleri oluştururken, kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin aracılık gelirlerindeki payı yüzde 42'ye yükseldi.

Yılın ilk yarısında sektörün toplam giderleri ise yüzde 26 artışla 812 milyon lira oldu. Bu tutarın yarısını oluşturan personel giderleri yüzde 22 arttı.

Gelirlerin giderlerden daha hızlı artmasının etkisiyle, aracı kurumların net dönem karı yılın ilk yarısında yüzde 81 artarak 306 milyon lira oldu. Analize dahil edilen 82 kurumdan 58'i kar, 24'ü zarar etti.

- Aracı kurumların pay senedi işlem hacmi yüzde 37 arttı-

Bu yılın ilk yarısında, aracı kurumların pay senedi işlem hacmi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 artarak 1,1 trilyon lira oldu. Bu işlemlerin, yüzde 53'ü işlem hacmi en yüksek on aracı kurum tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 24'ü internet üzerinden yapıldı.

Aynı dönemde kaldıraçlı işlem (forex) hacminde de hızlı artış devam etti ve yıllık yüzde 139 yükselişle 7,5 trilyon liraya çıktı.

Bu yılın ocak-haziran döneminde 66 aracı kurum, vadeli işlemlerde 555 milyar liralık işlem hacmine ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu üründeki payı ise 4 puan artışla yüzde 28'e yükseldi.

Aracı kurumların istihdam ettiği kişi sayısı daha az tecrübeli ve genç çalışanların iş gücüne dahil olmasıyla 5 bin 959'a çıkarken, sektörün genel eğitim seviyesi arttı. Yaratılan ek istihdam kaldıraçlı işlemlerde uzmanlaşan kurumların yurt içi satış departmanlarında yoğunlaştı.

- Portföy yönetim şirketleri ilk yarıda 42 milyon lira kar etti-

Geçen yılın haziran ayında portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü 72 milyar lira düzeyindeyken, bu tutar bu yılın aynı döneminde 91 milyar lirayı aştı.

Bu artışta emeklilik yatırım fonları etkili olurken, özel portföy yönetimi kapsamında hizmet verilen bireysel ve tüzel yatırımcıların portföy büyüklüğü ise yaklaşık 10 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Portföy yönetim şirketlerinin toplam varlıkları Haziran 2015 sonunda 415 milyon lirayı geçti. Sektörün özsermayesi de 379 milyon liraya yaklaştı.

Yılın ilk yarısında sektörün portföy yönetim faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 137 milyon liraya çıktı. Yatırım fonu yönetiminden sektör 85 milyon lira gelir kaydetti.

Söz konusu dönemde emeklilik yatırım fonlarının yönetiminden 39 milyon liralık gelir yaratıldı. Sektör bu dönemde, özel portföy yönetiminden de 12 milyon lira gelir elde etti.

Böylece sektörün net karı, bu yılın ilk yarısında artan gelirlerin etkisiyle, geçen yıla kıyasla yüzde 55 artarak 42 milyon liraya yükseldi. Bu dönemde 20 portföy yönetim şirketi kar, 18'i zarar etti.

AA