Arslan: Oger'in borcu Türk Telekom'u etkilemez
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Oger Telekom'un borcu, Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemez" dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Türk Telekom'un mali durumunu etkilemeyeceğini belirterek, "Ortakların kendi borçlarının ileride sorun yaratmaması ve Türk Telekom'un korunması adına tüm adımları takip ediyoruz." dedi.
Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Yatırımlarda karayolu projelerine ağırlık verildiği yönündeki eleştirileri değerlendiren Arslan, karayolu projelerinin çok daha çabuk hazırlanabildiğini ancak demiryolu proje ve güzergahlarının belirlenmesinin uzun zaman aldığını söyledi.
Arslan, 14 yıl önce demiryolu projelerine başladıkları halde birçok projede yeni yeni ilerleme sağlayabildiklerini ifade etti.
Denizcilik sektörünün özel sektör ağırlıklı çalıştığına dikkati çeken Arslan, proje kapsamında az ödenek harcanmış gibi görünse de bu sektörde de ciddi işler yapıldığını bildirdi.
- "Oger Telekom'un borcu, Oger'in kendi meselesi"
Türk Telekom'un borçlarına ilişkin soru üzerine Arslan, Türk Telekom ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Oger'in kendi meselesi olduğunu ve Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemeyeceğini vurguladı.
Arslan, Türk Telekom'un kredibilitesi ve mali durumu çok kuvvetli bir şirket olduğuna işaret ederek, ortakların kendi borçlarının ileride sorun oluşturmaması ve Türk Telekom'un korunması için tüm adımları takip ettiklerini dile getirdi.
Türk Telekom'un 10 yıl sonra devlete devredileceğini hatırlatan Arslan, "Şirketin devredildiği anda da o güne kadar yapması gereken yatırımları yaparak zamanın teknolojisine uygun olarak sistemini devam ettirmesi lazım. Bunun takibini yapıyoruz. Aksi takdirde, mevcut haliyle devam ederse 10 yıl sonra görece olarak diğer şirketlerin gerisinde kalmış olacaktır." diye konuştu.
-"PTT, kamuya yük olan değil, kaynak sağlayan bir kurum"
PTT'de kar oranlarının düştüğüne ilişkin eleştiriye yanıt veren Arslan, şirketin her geçen gün karlılığını artırarak dünya markası olma yolunda ilerlediğini anlattı.
Arslan, PTT'nin 2014'te 287 milyon lira, 2015'te 425 milyon lira kar elde ettiğini dile getirerek, "PTT, kamuya yük olan değil, kamuya kaynak sağlayan bir kurum." ifadesini kullandı.
Kamu kurumlarının veri merkezlerinin birleştirilmesine yönelik ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi Projesini başlattıklarını anımsatan Arslan, projenin fizibilite çalışmalarının aralık ayında biteceğini, 2017 yılının ilk çeyreğinde yapım işleminin başlayacağını, 2018'te ise faaliyete geçeceğini aktardı.
- "SOME sayısı 515'e ulaştı"
Siber güvenlik alanında yapılan çalışmalara yönelik sorulara da cevap veren Arslan, bu kapsamda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurulduğunu, USOM'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde çalışmalarına devam ettiğini, SOME'lerin sayısının da 515'e ulaştığını belirtti.
Arslan, 8-14 Temmuz'da 183, 5-11 Ağustos'ta 407, 12-18 Ağustos'ta 753 siber saldırı gerçekleştirildiğini bildirerek, "Eylül, ekim ayları düşünüldüğünde haftada ortalama 500 siber saldırı olmakta. Özellikle USOM marifetiyle uyarılar dışında 622 siber olaya direkt müdahale edilmiştir." değerlendirmesini yaptı.
Projeler hayata geçirilirken çevreciliğin göz ardı edildiğine ilişkin eleştirilere açıklık getiren Arslan, şöyle konuştu:
"Tüm projelerimizde çevrecilik boyutunu önemsiyoruz. Özellikle karbondioksit emisyonundan kaynaklı salımı azaltmamız bile başlı başına çok önemli. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de olduğu otoyol ve bağlantı yollarında, 3. Havalimanı'nda kesmek zorunda kaldığımız ya da yer değiştirdiğimiz ağaç sayısı 384 bindir. Buna karşılık her iki projede diktiğimiz ağaç sayısı yaklaşık 5 milyondur. Projelerin sonunda bu ağaçlara karşılık 9 milyon ağaç dikeceğiz."
- "Kamu düzeni bizim için çok önemli"
Bakan Arslan, Facebook ve Twitter gibi internet sitelerine erişimin engellenmesinin istenilen bir durum olmadığını ancak ilgili kurumların yasa dışı içeriklerle mücadele çerçevesinde zaman zaman engellemeler yapabildiğini kaydetti.
Erişim engellerinin, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesine yönelik olduğunu belirten Arslan, "Kamu düzeni ve milli güvenlik bizim için çok önemli. Fransa gibi pek çok ülkede bu tür uygulamalar yapılıyor. Önemli olan, bu düzeni sağlarken insanımızı en az olumsuz etkileyecek şekilde bu uygulamaları yapmaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, mahkeme kararı ve özellikle güvenlik gerekçesiyle yapılan kesintilerin hukuka uygun olduğunu belirterek, "VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil." dedi.
İstanbul'daki 3. Havalimanı'nda işlerin durduğunun belirtildiğini anımsatan Arslan, bugün itibarıyla fiziki gerçekleşmenin yüzde 39 olduğunu söyledi. Finansmanla ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını dile getiren Arslan, finansmanın bugüne kadar 2,5 milyar avroluk kısmının kullanıldığını kaydetti.
Arslan, İstanbul'a çok ödenek aktarıldığına ilişkin eleştiriye değinerek, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki ulaştırma koridorlarının birbirini bütünleyecek şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
Doğuya gittikçe 4-5 hat ana koridorun oluştuğunu, İstanbul'a gelince özellikle Anadolu'dan Avrupa'ya çıkışta tek boğazda sıkışıldığını bildiren Arslan, şöyle devam etti:
"Hal böyle olunca da 7-8 ilde yapılan koridor kesişmesi İstanbul'da bir araya toplanıyor. İstanbul'un böyle bir özelliği var. İkincisi burada büyük projeleri örnek olsun diye veriyoruz, böyle verince de sadece İstanbul projelerini vermiş oluyoruz. 81 ilde özellikle nüfus başına oranlarsanız yaptığımız yatırımlar, İstanbul'dan geri kalmıyor. Yap-işlet-devret modeli dahil olmak üzere büyük projeleri talebin yoğun olduğu yerlerde yapıyoruz."
Havacılık sektöründe bugüne kadar 17 kamu özel iş birliği projesinin hayata geçirildiğini, 7'sinde yolcu garantisi verildiğini dile getiren Arslan, projelerdeki garanti miktarının 93 milyon yolcu olduğunu aktardı.
Arslan, devletten firmalara bugüne kadar garanti kapsamında 40 milyon avro ödendiğini, garanti üstü gerçekleşen yolcu sayıları nedeniyle de 411 milyon avro gelir elde edildiğini anlattı.
Türksat AŞ'nin kanalları kapatması konusunda Arslan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından lisans iptali veya iletişimle ilgili sonlandırma kararı olmadan Türksat AŞ'nin işlem yapmadığını belirtti.
Bakan Arslan, Türksat'ın borcun ödenmemesiyle ilgili ihbarda bulunduğunu, bunun gereğinin yerine getirilmediği durumda işlem yapıldığını bildirdi.
- VPN kullanıcıları
İnternet, sosyal medya ile VPN kullanıcılarıyla ilgili eleştirilere de değinen Arslan, şöyle konuştu:
"Bazen yoğun kullanımdan, bazen network arızalarından, bazen de siber saldırılardan dolayı yavaşlatma ve kesintiler olabilmektedir. Mahkeme kararı ve özellikle güvenlik gerekçesiyle de yapılan kesintiler, hukuka uygun olarak yapılmakta. Ulusal ve kamu güvenliği gerekçesiyle zaman zaman geçici tedbirlere başvurulabilmekte diye arkadaşların ifadesi var ama VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bu, doğru bir ifade değil. Alınan tedbirlerle terör gibi amaçlarla kullanımların kısıtlanmasına yönelik tedbir uyguluyoruz."
- "Yasa dışı dinleme söz konusu değil"
"Dinlemeler ortadan kalktı mı?" sorusuna Arslan, 2013 yılından sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) personelin yaklaşık yüzde 85'inin uzaklaştırıldığını, Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle de ilişiklerinin kesildiğini kaydetti.
Arslan, yasa dışı dinlemenin söz konusu olmadığına dikkati çekerek, "TİB, şimdi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) içine alındı. BTK'nın böyle bir şey yapması söz konusu değil. Kaldı ki gayriresmi böyle bir şey olması durumunda hem suç olduğunu hem yasal olarak da bir anlam ifade etmediğini vurgulamakta fayda var." değerlendirmesinde bulundu.
İnternetin pahalı olduğunun söylenmesi üzerine Arslan, serbest piyasa ölçüleri çerçevesinde internetin pahalılığının biraz göreceli olduğunu belirtti. Arslan, yeni düzenlemelerle internet fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili BTK olarak çalışmalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.
AA