HABERLER ABONE OL

CEREN DİLEKÇİ KÖSEOĞLU

Deutsche Bank CEEMA Direktörü Christian Wietoska, Londra'da Ceren Dilekçi Köseoğlu'nun sorularını yanıtladı. Ekim ayı enflasyonu sonrası yılsonu enflasyon beklentilerini yüzde 45'e çıkardıklarını kaydeden Wietoska, önümüzdeki yıl asgari ücretle ilgili olası bir sürprizin gevşeme sürecini geciktirebileceğini belirtti.

Ekim ayı enflasyon verisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Wietoska, enflasyonda altta yatan fiyat baskılarının beklenen seviyelerden daha yüksek olduğuna dikkat çekerek yılsonu enflasyon beklentilerinin yüzde 45, 2025 sonu beklentilerinin ise yüzde 27 seviyesinde olduğunu söyledi.

İki beklentileri aşan enflasyon verisi sonrası TCMB'nin tahminlerinde yukarı yönlü revizyona gitmesi gerektiğini bildiren Wietoska, "Enflasyon hedefini bu yılsonu için yüzde 44-45'e gelecek yıl için de yüzde 18 civarına yükseltmesini bekliyoruz. Yüzde 14'lük beklentiyi yakalamak zordu. Böyle hırslı hedeflere sahip olmanız iyidir ama yurtdışındaki belirsizlik ortamı ve enflasyondaki yapışkanlık TCMB'nin tahminleri üzerinde olumsuz bir baskı yaratıyor" diye konuştu.

"Asgari ücrette yüzde 40'lık artış enflasyona yüzde 3-3.5 oranında yukarı yönlü katkı sağlar"

Deutsche Bank CEEMA Direktörü sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl pek çok gelişme pozitif yönde gitti ve yeniden dengelenme sürecinden de mutluyuz. S&P'den gelen not artışıyla yeniden taçlandırılmış oldu. Cari dengenin sağlanması çok başarılı gidiyor. Zorlu olan enflasyon görünümü asgari ücret çok kırılgan bir konu. Enflasyon tahminlerimizde asgari ücrette yüzde 25-30 artış oranını tabi tuttuk. Bunun üzerinde gelirse biraz negatif etkisi olabilir. Yüzde 30'un manşet enflasyondaki geçişkenliğine baktığımız zaman diyelim yüzde 40 civarında artış olsa manşet enflasyona yüzde 3-3,5 oranında yukarı yönlü katkı sağlar. Asgari ücrette yüzde 25-30 artışın Türkiye'de dezenflasyon sürecini destekleyeceğini düşünüyoruz ama çok kırılgan ve zor bir konu olduğunu da anlıyoruz çünkü yaşam maliyeti çok fazla yükselmiş durumda. Asgari ücretle ilgili sürpriz olması gevşeme sürecini geciktirebilir."

"TCMB'nin Ocak’ta faiz indirimine başlayacağını düşünüyoruz"

TCMB'nin Ocak'ta 250 baz puanla faiz indirimine başlayacağı görüşünü koruduklarını kaydeden Wietoska, Aralık ayı için hala bir ihtimal olsa da özel sektör maaşlarının nasıl etkileneceği ya da ABD seçimlerinden sonra yurtdışında neler olacağı gibi pek çok konuda belirsizlikler devam ettiğine dikkat çekti.

TCMB'nin önden yüklemeli gevşeme yapmasının risk oluşturabileceğini dile getiren Wietoska, bu durumun dolarizasyon konusunu tersine çevirebileceğini söyledi. Wietoska konuya ilişkin, "Her toplantıda 250 baz puan indirim bekliyoruz. Enflasyon 2.çeyrekte veya yıl ortasından itibaren biraz daha hızlı düşerse o zaman faiz indirimleri hızlanabilir ama baz senaryomuz bu değil. Enflasyondaki yapışkanlık gelecek yıl da devam ederse TCMB'nin bir noktada bekle gör politikasına geçmesi ya da her toplantıda faiz indirmemesi gibi bir durum olabilir. Politika faizinin gelecek yıl yüzde 30 seviyesine doğru gerilemesini bekliyoruz belki de yüzde 25'e kadar gerileyebilir."

Türkiye ekonomisinde sert iniş beklemediklerini bildiren Wietoska, "Bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 3 civarı büyüme beklentimiz var. Gelecek yılın 2.çeyreğinde sert bir yavaşlama gerçekleşebilir" diye konuştu.

"2025 sonu Dolar/TL kurunun 40'ın üzerinde olmasını bekliyoruz"

TL'nin çok iyi performans gösterdiğine dikkat çeken Wietoska, TL'nin reel olarak değerlenmeye devam edeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentimiz 36 seviyesi. Her ay Kasım ve Aralık'ta reel olarak yüzde 1.5 oranında artış bekliyoruz. Mayıs ve Nisan ayına kadar devam etmesini bekliyoruz sonrasında biraz daha hızlı değer kaybı görme ihtimalimiz var. 2025 sonu beklentimiz 40-42 seviyesi."

Deutsche Bank CEEMA Direktörü, baz senaryolarına göre erken seçim riski öngörmediklerini sözlerine ekledi.

Advertisement