Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ash: Kur savaşları Türkiye'yi zor durumda bırakabilir

Ash: Kur savaşları Türkiye'yi zor durumda bırakabilir

Standard Bank Gelişen Piyasalar Müdürü Timothy Ash, kur savaşının piyasalardaki olası etkilerini Bloomberg HT.com Editörü Tuğçe Özsoy'a değerlendirdi

Giriş: 28 Ocak 2013, Pazartesi 11:28
Güncelleme: 30 Ocak 2013, Çarşamba 10:26

Japonya'nın 5 yıl içinde 3. resesyonunu yaşayan ekonomisini desteklemek ve 20 yıla yakın zamandır devam eden deflasyonu sonlandırmak amacıyla attığı adımların yeni son sürat zayıflatması, küresel "kur savaşlarını" kızıştırdı.

Önceden özellikle Çin'e atfedilen "kur manipülasyonu", küresel finansal krizin dengeleri değiştirmesi ve dünya genelinde birçok ülkenin merkez bankasının parasal genişlemeye gitmesi ile diğer ülkeler için de geçerli olmaya başladı.

Başta ihracat odaklı ekonomilere sahip olan ülkeler olmak üzere, Çin, Japonya ve İsviçre gibi birçok önde gelen ülke para birimlerini zayıflatmaya çalışıyor. Para birimlerinin zayıflaması, diğer ülkeler

in dış ticarette rekabet gücünü olumsuz etkiliyor.

"Euronun tehlikeli seviyelerde" seyrettiğini söyleyen Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'dan, "Japonya'nın merkez bankasının bağımsızlığını riske attını" ileri süren Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann'a ve endişelerini yüksek sesle dile getiren Güney Kore, Tayvan ve Rusya'ya kadar birçok ülke "kur savaşlarının" vereceği zarardan korkuyor.

Peki piyasa uzmanları ne düşünüyor? Standard Bank Gelişen Piyasalar Müdürü Timothy Ash, kur savaşlarının ülkeler üzerindeki etkilerini Bloomberg HT.com Editörü Tuğçe Özsoy'a anlattı.

"Kur savaşları"nın para akışındaki istikrarı bozarak, döviz kurlarında ani hareket ve oynaklıklara neden olduğunu belirten Timothy Ash, kuru zayıflatma hamlelerinin "küresel seviyede koordinasyonsuzluk" yarattığına dikkat çekerek, durumu "Bu, kur krizlerine neden oluyor ve geniş çaplı olarak güven ve küresel ekonomik toparlanmaya darbe vuruyor" şeklinde anlattı.

"EN İYİ TEMELLERE SAHİP OLAN, KAZANIR"

Öte yandan "rekabetçi devalüasyon" bazı ülkeleri daha olumsuz etkiliyor. Timothy Ash, "Nihayetinde ayakta kalanların en iyi temellere ve bilanço dengelerine sahip olan ekonomiler olacağının" altını çizerek, ayakta kalması en muhtemel ülkeler olarak ise "Almanya ve Çin"i gösteriyor.

Diğer yandan Ash, kur savaşının, 2007-2009 arasındaki küresel krizi nispeten daha az hasar ile atlatmış olan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri daha zor bir durumda bıraktığını belirterek, bu mücadelenin Türkiye özelinde etkilerini şöyle ifade etti:

"Cari açığının büyüklüğü, yüksek ölçekli dış finansman zorunlulukları, her zaman çıkma riski bulunan artan hisse senedi portföy yatırımları ve sınırlı FX rezervi göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, dış finansal kanallarından ötürü kırılgan bir noktada bulunuyor."

Ancak Ash, kur savaşlarının olumsuz etkilerinin asgari seviyeye çekilebilmesi için çözümler de sunuyor.

"ORTODOKS OLMASA DA İNANILIR POLİTİKALAR GEREKLİ"

Timothy Ash, "Ortodoks olmasa da inanılır politikalar uygulamak ve sağlam mali ve sağlam parasal politikalara sahip olmak" şeklinde başladığı çözüm önerilerini söyle sıralıyor:

"Uzun vadeli rekabetliliğin artırılması ve cari açık gibi dengesizlerin azaltılması; enerji bağımlılığının düşürülmesi ve iç tasarrufların desteklenmesi."

tozsoy@bloomberght.com