Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Avrupa bankaları "Kaşıkçı elmas"larını satılığa çıkarıyor

Avrupa bankaları "Kaşıkçı elmas"larını satılığa çıkarıyor

  • Sermaye baskısı altındaki Avrupa bankaları, gelecekteki kâr ve ekonomik büyüme uğruna, en parlak birimlerini bölge dışındaki rakiplerine satıyor

Giriş: 13 Aralık 2011, Salı 11:00
Güncelleme: 14 Aralık 2011, Çarşamba 11:13

Regülatörlerin sermaye baskısı altında bulunan Avrupa bankaları, gelecekte kâr ve ekonomik büyüme sağlayabilmek uğruna, en parlak ve en hızlı büyüyen birimlerini, Euro Bölgesi dışındaki rakiplerine satıyor.

İspanya'daki Banco Santander SA, Belçika'daki KBC Groep NC ve Alman Deutsche Bank AG, faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki en kârlı operasyonlarından çıkmaya hazırlanıyor. Ekim ayında 5.2 milyar euroluk sermaye açığı bulunduğunu açıklamış olan Santander, Kolombiya'daki birimini geçtiğimiz hafta Şili'nin Corpbanca'sına 1.16 milyar dolara sattı. Deutsche Bank varlık yönetimi biriminin büyük kısmını satmayı planlarken, KBC'nin de Polonya'daki bazı faaliyetlerini gözden çıkarabileceği tahmin ediliyor.

Yatırımcılar, Avrupa'nın resesyona yönelmesiyle, bu satışlarının uzun vadeli kârları riske attığına dikkat çekiyor. Diğer yandan bu durum bankaların sermaye gereksinimlerini Haziran itibariyle yüzde 9 'a çıkarmalarını hedefleyen Avrupalı regülatörlerin kararlarının istemediği bir sonuç.

Düşük hisse senedi fiyatlarından ötürü hisse artırmaya gitmek istemeyen bankalar, sorunlu kredilerine alıcı bulamamasından ötürü, kârlı varlıklarını satılığa çıkarıyor. Yatırımcılar, satışların bankaları durgun ekonomiyle karşı karşıya bıraktığını ve onları bölge dışındaki büyümeden de uzaklaştırdığını söylüyor.

Latin Amerika'daki operasyonlarını satan İspanya ve Portekiz bankalarını referans gösteren Londra'daki schroders Plc'nin Avrupa ekonomisti Azad Zangana, satışları gündeme gelen birimlerinin, bankaların en kârlı birimleri olduğunun altını çizdi. Zangana, bankaların regülatörler tarafından bu birimleri satmaya zorlandığını, ancak bunun kârlılığı düşürmeye başlayacağını savundu.

Zangana, "eğer yalnızca ciddi bir resesyondan geçen ekonominize borç vermek zorunda bırakılıyorsanız, işletme modeliniz bozulmaya başlar" dedi.