Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa'da şimdi de çinko krizi

Avrupa'da şimdi de çinko krizi

  • Çinko, Avrupa'nın en büyük dökümhanelerinden biri olan Budel'in artan enerji maliyetleri nedeniyle üretimi durduracağını açıklamasıyla hızla yükseldi.

Giriş: 16 Ağustos 2022, Salı 14:20
Güncelleme: 16 Ağustos 2022, Salı 14:20

Çinko, Avrupa’nın en büyük dökümhanelerinden birinin enerji krizi gerekçesiyle önümüzdeki ay üretimi durduracağını duyurmasıyla hızla yükseldi.

Trafigura Group bünyesindeki Nyrstar’a ait Hollanda’daki Budel dökümhanesi 1 Eylül’den itibaren bakım ve tamirat için üretimi durduracak. Yatırımcıların piyasanın daha da sıkışacağını fiyatlamasıyla çinko Londra Metal Borsası’nda yüzde 7 yükseldi.

Bu ay başlarında en büyük çinko üreticilerinden Glencore Plc Avrupa’daki enerji krizinin tedarik için kayda değer bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bölgedeki dökümhaneler zorlukla kâr ederken yılda 315 bin ton üretim kapasitesine sahip Nyrstar tesisi geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinden beri düşük kapasitede çalışıyordu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası gübreden alüminyuma Avrupa genelinde birçok endüstri hızla artan enerji fiyatları nedeniyle büyük zarar görmüş durumda.

Küresel metal stokları iki yılın en düşük seviyesinde

Avrupa üretiminde yaşanan düşüş Londra Metal Borsası (LME) stoklarının sıfıra yaklaşmasına neden olurken küresel stoklar da iki yılın en düşük seviyesine gerilediği belirtildi.

“Kapasite konusunda bir güçlük yaşanacak gibi görünüyor” diyen Liberum Capital Analisti Tom Price, “Eğer AB’nin metale ihtiyacı varsa daha fazla miktarda yarı işlenmiş ham madde ya da metalin kendisini ithal etmek zorunda kalacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’nın en büyük bakır üreticisi olan Aurubis AG bu ay başında yaptığı açıklamada bölgede enerji krizinin derinleşmesiyle doğalgaz kullanımını minimuma indirmeyi ve artan enerji fiyatlarını müşterilerine yansıtmayı hedeflediğini duyurmuştu.

Öte yandan enerji sıkışıklığıyla mücadele eden tek bölge Avrupa değil. Dünyanın en büyük metal üreticisi ve tüketicisi olan Çin’de de artan sıcaklıklar nedeniyle hidro-elektrik üretiminde kullanılan su yataklarının kurumasına ve enerji hatlarının zorlanmasına neden oluyor.

Bu durum alüminyum merkezlerinden Sichuan’da enerjinin sadece konutlarda kullanılmasına izin verilmesine neden oldu.