HABERLER ABONE OL

Avrupa hükümetleri, küresel mali krizin uzun süredir devam eden etkilerine karşı önlemler geliştirmeye çalışırken, geçtiğimiz yıl kurtarılan banka hisselerinin 16 milyar euroluk tutardan fazlasını elden çıkardı.

Financial Times'ın derlediği verilere göre, hükümetlerin yüksek faiz oranlarının yol açtığı hisse senedi fiyatlarındaki artıştan yararlanmasıyla son 12 ayda banka hisselerinin elden çıkarılması operasyonu hızlandı.

Fon yöneticisi Federated Hermes Finansal Krediler Müdürü Filippo Alloatti, “Bankalarda hisse sahibi olma deneyimi, hükümetlere zararları erken kesmenin önemini öğretti, çünkü yatırımların tamamen geri kazanılması gerçekçi olmayabilir” dedi.

Yunan ve İtalyan hükümetlerinin kurtarılan büyük bankalarını yıl sonuna kadar özel sektöre iade etme yolunda ilerlemesi, İngiltere ve İrlanda hükümetlerinin ise hisselerini gelecek yıl elden çıkarabilecek olması nedeniyle önümüzdeki aylarda daha fazla elden çıkarma bekleniyor.

Satışlar, rakiplerini devralmayı düşünen bankalar için fırsatlar da yarattı. UniCredit, Alman hükümetinden Commerzbank'ın yüzde 4,5 hissesini 702 milyon euro karşılığında satın alarak bankada zaten sahip olduğu hisseye ekleme yaptı ve hissesini yüzde 9'a yükseltti.

En büyük çıkış İngiltere'de

Yunanistan'da uzun süredir devam eden borç krizi sırasında en büyük dört kredi kuruluşuna 50 milyar euro enjekte eden Yunan hükümeti, Alpha Bank, Eurobank ve Piraeus Bank'ı satarak geçtiğimiz yıl 1,7 milyar eurodan fazla kaynak topladı. Ayrıca National Bank'taki 1 milyar euroluk hissesini de sattı ve önümüzdeki haftalarda şirketteki kalan yüzde 18 hissesini de satması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl en büyük satıcı, NatWest'ten 5,5 milyar sterlinlik (6,5 milyar euro) hisse senedini elden çıkaran ve Aralık ayından bu yana hissesini yüzde 38,5'ten yüzde 18'in altına düşüren İngiltere Hazinesi oldu.

İngiliz hükümeti, o zamanlar Royal Bank of Scotland olarak bilinen NatWest'e 45,5 milyar sterlin enjekte etmiş ve 2008 ve 2009'daki iki kurtarma paketinde şirketin yüzde 84 hissesini almıştı. O zamandan bu yana, elindeki hisseleri kademeli olarak satan hükümet temettü de alıyor. Kalan yüzde 18 hissesinin değeri ise yaklaşık 5 milyar sterlin.

Advertisement