Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan Yunanistan'a "taahhüt" uyarısı
Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Başkanı Klaus Regling, kurtarma paketi programından çıkan Yunanistan'dan taahhüt edilen reformlara ve kemer sıkma önlemlerine bağlı kalmasını beklediklerini bildirdi
Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Başkanı Klaus Regling, kurtarma paketi programından çıkan Yunanistan'dan taahhüt edilen reformlara ve kemer sıkma önlemlerine bağlı kalmasını beklediklerini bildirdi.
Regling, ekonomi sitesi Capital'e yaptığı açıklamada, kurtarma paketi sonrası Yunanistan ekonomisindeki muhtemel gelişmeleri değerlendirdi.
Yunanistan'ın kurtarma programında çıkmasının çok olumlu olduğunu belirten Regling, programın diğer ülkelerdeki gibi bir "başarı hikayesi" olabilmesi için reform merkezli politikaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Regling, "Programdan çıkış için anlaşmanın bir bölümü olan 15 milyar avroluk kredi dilimi ve orta vadeli borç hafifletme kararları, Yunan hükümetinin Avrupalı ortaklarına yaptığı mali ve reformlara ilişkin taahhütlerle bağlantılı. Açıkçası, Yunanistan'ın taahhütlerine bağlı kalmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın vergi indirimleri ve asgari ücret artışını içeren vaatlerini değerlendiren Regling, "Yunanistan, artık programda değil. O yüzden bu hükümetin alacağı bir karar. Ancak, tüm ilgili faktörler göz önüne alınmalı ve uygun bir istişare süreci takip edilmeli." değerlendirmesinde bulundu.
- "Vergi yükünü azaltmak için bir mali alan oluşmalı"
Klaus Regling, maaşların kurtarma paketi döneminde üretkenliği ve istihdamı geliştirdiğini belirterek, maaş artışlarının ekonomik üretkenlikle birlikte gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti.
Çipras'ın, Yunan hükümetinin özellikle bütçe disiplinine sadık kalacağı yönündeki açıklamalarının olumlu olduğunu ve vergi indirimlerinin büyüme için önem taşıdığını vurgulayan Regling, "Bunlara katılıyorum. Ancak vergi yükünü azaltmak için bir mali alan oluşmalı. Bunun için kreditörlere ve anlaşmalara uyumlu olmalı." ifadelerini kullandı.
Yunanistan'ın kurtarma paketi boyunca başta ESM olmak üzere kreditörlerinin temsilcileri, kurtarma paketi sonrası ülke ekonomisine ilişkin "gelişmiş denetim" görüşmeleri yapmak için Atina'ya gelmişti.
Çoğunluğu kreditörlere olmak üzere milli gelirinin neredeyse iki katı oranında kamu borcu bulunan Yunanistan'da, kreditörler, kurtarma paketi sonrasında da denetimlerini sürdürecek.
Yunanistan, resmi olarak 20 Ağustos'ta kurtarma paketinden çıkan son ülke olmuştu. Çipras, birkaç gün önce yaptığı konuşmada, pek çok vergi türünde kademeli olarak indirime gidileceğini açıklamıştı.
AA