Avrupa kurtarma paketi yeterli olmayabilir
Akademisyenler ve yatırımcılar, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın borç krizini çözemeyebileceğini düşünüyor
2013 yılında uygulamaya koyulacak ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso tarafından "oyun değiştiren" olark adlandırıan kurtarma programı Avrupa İstikrar Mekanizması (AİM), Yunanistan'ın borç krizini bitirme konusunda fazla bir fayda sağlayamayabilir.
Aralarında Bologna Üniversitesi'nden Paolo Manasse'nin de bulunduğu bazı akademisyen ve yatırımcılara göre, 700 milyar euro (999 milyar dolar) tutarındaki acil durumlar için ayrılan daimi fon gelecekteki krizler için faydalı olabilir, ancak AİM, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'dan kaynaklanan mevcut sorunalr için oldukça küçük ve bu mekanizmanın uygulamaya geçebilmesi için maliye bakanlarının oybirliğiyle onayı gerekiyor.
İtalyan üniversitesinde ekonomi profesörü olan Manasse, Avrupa maliye bakanlarının, Brüksel'de bugün ve yarın yapacakları toplantıda, spekülatif atakları durdurmak ve krizin büyük ekonomilere yayılması olan "en kötü durum senaryosu" ile mücadele edebilmek için, kurtarma fonunu üçe katlayarak 2 trilyon euroya çıkarmayı düşünmeleri gerektiğini kaydetti.
Manasse, "İyi haber, AİM'nin, sorunla sistemli bir şekilde mücadele edebilmek için yaratılan bölge çapında bir mekanizma olması" dedi ve "Ancak mevcut yapısı ile, krizle etkin bir şekilde mücadele etme konusunda aksaklıklar taşıyor" yorumunda bulundu.
Yunanistan2ın temerrdüde düşebileceği endişeleri, hem yardım alan hem de kurtarmadan kaçınan ülkelerin borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden oldu. İtalyan tahvilleri geçen hafta değer kaybetti ve 10 yıl vadeli İtalyan ve Alamn tahvilleri arasındaki faiz farkı euronun tedavüle çıktığı tarih olan 1999'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. İspanya için de faiz farkı, 24 Haziran'da 284 baz puana çıkarak euro dönemi rekoru kırmıştı.