Bloomberght
Bloomberg HT Haberler AMB, PEPP’i Mart'ta bitirip normal varlık alımlarını artıracak

AMB, PEPP'i Mart'ta bitirip normal varlık alımlarını artıracak

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yılın son toplantısında beklentiye paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi, banka Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın Mart ayında sona ereceğini belirtti. Karardan sonra basının önüne çıkan AMB Başkanı Christine Lagarde, 2022'de faizleri artırmalarının olası olmadığına işaret etti. Lagarde'ın açıkladığı ekonomik projeksiyonlarda ise dramatik artışlar dikkat çekti.

Giriş: 16 Aralık 2021, Perşembe 15:45
Güncelleme: 16 Aralık 2021, Perşembe 17:36

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yılın son toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Banka politika faizini yüzde 0, marjinal fonlama faizini yüzde 0,25, mevduat faizini yüzde eksi 0,50'de tuttu.

Avrupa Merkez Bankası Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nı Mart'ta sona erdireceğini teyit ederken ikinci çeyrekten normal varlık alım programını aylık 40 milyar euroya artıracağını açıkladı.

AMB ikinci çeyrek sonrası takip eden üç aylık periyotta varlık alımlarını 30 milyar euroya azaltacak ve ekim ayında mevcut alım hızı olan aylık 20 milyar euroya indirecek.

AMB açıklamasında “Pandemi ile ilgili negatif şokların ortaya çıkması durumunda PEPP kapsamında net alımlar devam edebilir” denildi.

AMB açıklamasında “Ekonomik toparlanma ve orta vadeli enflasyon hedefi varlık alımlarında önümüzdeki aylarda adım adım azaltmaya izin veriyor. Ancak yine de orta vadede enflasyonun yüzde 2’de istikrar kazanması için parasal desteğe halen ihtiyaç duyuluyor” denildi.

Bugün İngiltere Merkez Bankası enflasyondaki yükselişi frenlemek için politika faizini pandemiden bu yana ilk kez artırmıştı.

Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım'da yüzde 4,9 ile rekor yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Lagarde: 2022'de faizleri artırmamız çok olası değil

Kararın ardından AMB Başkanı Christine Lagarde açıklamalarda bulundu.

Lagarde'ın öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

Euro Bölgesi ekonomisi toparlanıyor. İstihdam piyasası iyileşiyor.

Enflasyon kısa vadede yüksek kalacak. Enerji fiyatları ciddi düzeyde artış gösterdi. Tedarik sıkıntısı ve enerji kısa vadeli riskler arasında.

Talep bazı sektörlerde arzı geride bıraktı.Toparlanma iç talep tarafından desteklenecek. İstihdam piyasasındaki toparlanma ve tasarruflar tüketime destek verecek.

Daha yavaş büyüme temposu büyük olasılıkla 2022'nin başına sarkacak.Salgına karşı alınan önlemler toparlanmayı geciktirebilir.

Enerji fiyatları 2022'de istikrar kazanacak.Görünüm üzerindeki riskler geniş bir şekilde dengeli. Tedarik sıkıntısı ve enerji büyüme ve enflasyon için risk oluşturuyor.

Finansman koşulları elverişli. Gayrimenkul ve piyasalar üzerinde politikanın etkisinin izlenmesi gerekiyor.Omikronun ekonomik etkisi henüz değerlendirilmedi.

2022'de faizleri artırmamız çok olası değil. Enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risk var. Ücret artışları konusunda aşırı derecede dikkatliyiz.

Enflasyon beklentilerinde dramatik artış

Lagarde, AMB'nin ekonomik göstergelere ilişkin tahminlerini de açıkladı.

Buna göre 2021 Euro Bölgesi büyüme beklentisi yüzde 5'ten yüzde 5,1'e yükseltildi. 2022 büyüme beklentisi yüzde 4,6'dan yüzde 4,2'ye çekildi. 2023 büyüme beklentisi ise yüzde 2,1'den yüzde 2,9'a çıkarıldı.

2024 için büyüme tahmini yüzde 1,8 olarak belirlendi.

Lagarde enflasyon için de 2022'nin önemli kısmında enflasyonun yüzde 2 üzerinde kalacağı yorumunu yaptı.

AMB'nin 2021 için enflasyon beklentisi yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya çıkarıldı. 2022 enflasyon beklentisi yüzde 1,7'den yüzde 3,2'ye 2023 beklentisi ise yüzde 1,5'ten yüzde 1,8'e yükseltildi.

2024 için enflasyon beklentisi yüzde 1,8 olarak belirlendi.