HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyesinde sabit bıraktı.

Karar metninde faizleri gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineleyen AMB, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Ayrıca AMB, Euro Bölgesi'nde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu ve manşet enflasyonun 2025 yılına kadar hedefin üzerinde kalacağını kaydetti.

AMB Haziran toplantısında Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürmüştü.

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Haziran ayında beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesinde belirlemişti. Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyon ise Haziran'da yıllık yüzde 2,9 seviyesinde ölçülmüştü.

Euro Bölgesi'nde enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,84 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmetleri, yüzde 0,48 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,17 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,02 ile enerji ürünleri izledi. AB uyumlu verilere göre Haziran’da enflasyonun en yüksek gerçekleştiği ülkeler yüzde 5,4 ile Belçika, yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 3,6 ile Macaristan ve İspanya, 3,5 ile Hırvatistan ve 3,4 ile Hollanda oldu.

Öte yandan ekonomistler Eylül toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha beklediklerini açıkladı. Bloomberg Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti David Powell konu hakkında yaptığı açıklamada AMB’nin Temmuz ayında faizleri sabit tutacağını, ancak yavaşlamanın Eylül ayında yeni bir hamlenin önünü açacağını belirtmişti.

Lagarde: Sıkılığın kararını verirken verilere bağlı kalmaya devam edeceğiz

AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

“Elimize ulaşan veriler daha önceki değerlemelerimizi destekliyor. Sıkılığın kararını verirken verilere bağlı kalmaya devam edeceğiz. Euro Bölgesi ekonomisi 2. çeyrekte 1. çeyreğe göre daha yavaş büyüdü. İhracatta iyileşme, küresel talepteki artışla birlikte gerçekleşecek. İkinci çeyrekte hizmet sektörü öncülüğünde daha fazla istihdam artışı bekliyoruz. Ücret artışları gelecek yıl içerisinde hız kesecek. Uzun vadeli enflasyon beklentileri istikrarlı kalmaya devam ediyor. Jeopolitik baskılar küresel ticaretin zarar görmesine sebep olabilir. Ücretler tarafında beklenmedik bir artış olduğunda enflasyonda yukarı yönlü bir gidiş olabilir. Haziran'da gerçekleşen faiz indirimi piyasalarda çok ılımlı bir şekilde etkisini gösterdi. Kredi koşulları hala sıkı, şirketlere verilen kredilerde bir miktar sıkılaşma olduğunu görüyoruz. Enflasyonu yüzde 2'lik orta vadeli hedefe döndürme konusunda kararlıyız. Gerekli olduğu takdirde elimizdeki bütün araçları kullanıp enflasyonu orta vadeli hedefimize döndürmekte kararlıyız. Ekonomik büyüme için riskler aşağı yönlü.

Avrupa'da hükümetlerin vakit kaybetmeden bütçe açıklarını aşağı getirmesi önemli olacak. Hizmet enflasyonu tarafı yükselmiş durumda. Avrupa Komisyonu’nun vergi sürdürülebilirliği yönündeki yönlendirmesini destekliyoruz. Karlılıklar 2023'ün son çeyreğine göre terse dönmüş durumda ama hala yüksek. Verilere bağlı kalacağımız ve kararları toplantıdan toplantıya alacağımız konusunda görüş birliği sağlandı.”

Advertisement