Avrupalı bankalar beklenenden daha fazla LTRO erken ödemesi yapacak
AMB, bankaların 137.2 milyar euroluk erken uzun vadeli kredi geri ödemesi yapmayı planladığını duyurdu
Avrupa Merkez Bankası (AMB), bankaların ilk üç yıl vadeli kredi dilimi dahilinde, gelecek haftaki ilk erken ödeme imkanını kullanarak, ekonomistlerin beklediğinden daha fazla miktarda geri ödeme yapacaklarını duyurdu.
Frankfurt merkezli Banka, 278 finans kuruluşunun bazılarının, 137.2 milyar euro (184.4 milyar dolar) tutarında erken ödemeyi 30 Ocak'ta gerçekleştireceklerini duyurdu. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bankaların erken ödeme tutarının 84 milyar dolarda kalması bekleniyordu. AMB'nin üç yıl vadeli kredilerinin ilk dilimi toplam 489 milyar euro ve bankalar erken ödemelere önümüzdeki haftalarda devam edebiir.
Londra'da Berenberg Bank kıdemli ekonomisti Christian Schulz, "AMB bankacılık sistemine bir yıl önce enjekte ettiği ekstra likiditenin bir kısmını geri alıyor," dedi ve ""Bu, halen bilançolarını önemli ölçüde genişletmekte olan Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası gibi diğer merkez bankalarına göre oldukça katı bir hareket. şüphesiz euro döviz kuru yukarı yönde hareket edecek" değerlendirmesinde bulundu.
Euro dolar karşısında, AMB'nin açıklamasının ardından yaklaşık yarım sent değer kazanarak 1.3465 dolara çıktı ve geçen yılın Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Avrupa ortak para birimi daha sonra, Frankfurt saati ile 13:15'te 1.3437 dolara geldi.
Avrupa Merkez Bankası, Avrupa borç krizi nedeniyle bankaların birbirlerine kredi vermeyi durdurmalarının ardından, bir yıl önce, bankalara, iki dilim halinde, Uzun Vadeli Refinansman Operasyonları (LTRO) olarak adlandırılan toplam 1 trilyon euronun üzerinde üç yıl vadeli kredi sağladı. Bankalar, Avrupa Merkez Bankası'nın vade boyunca gösterge faizi ortalamasından verdiği bu kredileri, bir yıl geçtikten sonra, erken ödeme seçeneğine sahip. Bu geri ödeme rakamları, borç kriziminin azalam sinyalleri verdiği bu ortamda bankaların sağlığı konusunda ipuçları verebilir. Ancak ekonomistler, bu rakamların çok fazla içine girilmemesi uyarısında bulunuyor.