Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Banka rallisi sonrasında aracı kurum model portföyleri nasıl değişti?

Banka rallisi sonrasında aracı kurum model portföyleri nasıl değişti?

  • Banka hisselerinde ardı ardına gelen tavan seviyeler aracı kurumların model portföylerinde aksiyon almalarına sebep oldu. Bankacılık endeksinin oldukça üzerinde yükselen bankalar, model portföylerde revizyona yol açtı.

Giriş: 06 Eylül 2022, Salı 14:53
Güncelleme: 06 Eylül 2022, Salı 14:54

KUTAY KORAP/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi son 36 işlem gününde dolar bazında getirisini yüzde 100’ün üzerine çıkardı. Ağustos ayından bu yana ise TL bazında yüzde 80’e yaklaşan getiriler, aynı dönemde yüzde 25 yükselen BIST 100 endeksini ciddi oranda yendi. Bankacılık endeksi tarihinin en önemli rallilerinden biri yaşanırken; banka hisselerinde ardı ardına gelen tavan seviyelerden kapanıştan sonra, mevcut hisse fiyatları aracı kurumların model portföylerinde aksiyon almalarına sebep oldu.

Vakıf Yatırım bu sabah paylaştığı ‘’Özel Analiz’’ notunda kâr realizasyonu amacıyla bankaları model portföyden çıkardığını belirtti. Kurum, bankacılık sektöründe son yaşanan bu hızlı yükseliş hareketi sırasında, model portföyünde yüzde 16,3 ağırlığı bulunan Akbank’ın endeksi yüzde 20, yüzde 14,5 ağırlığı bulunan İş Bankası’nın ise endeksi yüzde 52 yenmesinden ötürü model portföyünden çıkardı. Ayrıca son yükselişle birlikte takip listesinde yer alan bankaların yükseliş potansiyeli kalmamasına bağlı olarak AKBNK, GARAN, ISCTR ve YKBNK için AL olan uzun vadeli önerilerini “TUT” olarak revize etti.

Eylül ayının başında Yapı Kredi Yatırım ve Yatırım Finansman’da model portföylerinde güncellemelere gitmişti. Yapı Kredi Yatırım, Model Portföyünde bankacılık ağırlığını sektör ortalamasına yükseltmek doğrultusunda Akbank’ı eklemişti. Akbank için ‘’Al’’ önerisinde bulunan kurum hedef fiyatını 16,80 TL’ye revize etti. Böylece kurum Model Portföy önerilerinde 10 şirket tutarken, bunlardan sadece bir tanesi banka oldu.

Banka sayısı azaldı

Yatırım Finansman ise 1 Eylül tarihinde; bankacılık endeksindeki artan risk iştahı sayesinde portföye aldığı tarihten bu yana yüzde 53 nominal ve yüzde 47 relatif getiriye işaret VAKBN’yi model portföyden çıkararak kârı realize ettiğini belirtti. Kurum model portföyünde 9 şirket ile devam ederken, banka olarak sadece Akbank portföyünde bulunuyor.

Yaklaşık üç, dört senedir model portföyünde banka bulundurmayan Ata Yatırım ise biraz daha resmin netleşmesini beklediğini söyledi. Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Barışık, bankalardan 2022 yılın ikinci çeyreğinden önce banka hisselerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılara Garanti ve Yapı Kredi bankalarını önerdiğini belirtti. Fakat ikinci çeyrek finansallarından sonra yatırımcılarına Yapı Kredi ve Akbank’ı önerdiklerini aktardı.

Ziraat Yatırım Harun Dereli ise; Borsa İstanbul’daki son sert yükselişle birlikte model portföylerde gelecek dönemlerde revizyonlar yapılabileceğini belirtti. Model portföylerini yaklaşık 1 hafta önce güncelleyen Ziraat Yatırım, mevcut fiyat hareketlerini izlemekte fayda olduğunu aktardı. Kurum model portföyüne 10 şirket ile devam ederken, 8,75 TL ile Yapı Kredi Bankası portföyündeki tek banka hissesi olarak yer alıyor.