HABERLER ABONE OL

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç Bloomberg HT’ye, Fitch’in 24 Türk bankasının notunu yükseltmesinden sonra değerlendirmede bulundu.

Kılınç son rapor hakkında, “Bankalara bakışımız en son bir not arttırımı oldu. Bu da ülke notunun artırılmasıyla beraber oldu. Bir süredir biz bankalara ülke notunun altında değerlendiriyorduk. Bunun nedenleri arasında bankaların Merkez Bankası ile olan bağlılığı ve diğer neden yüksek swaplardı. Bunların azalmasıyla beraber, 12 tane bankayı ülke notuyla beraber aynı seviyeye çıkardık” dedi.

Dış baskılarda azalama gördüklerinin altını çizen Kılınç, “bankaların çeşitli formlarda ihraçlarını görüyoruz. Özellikle kur tarafındaki dalgalanmanın azaldığını görüyoruz” diye ekledi.

“Bankacılıkta marj tarafında baskıların devam edeceğini düşünüyoruz”

Azalan riskler olduğu gibi yüksek faizler ve enflasyonun risk unsuru olmaya devam ettiğini de sözlerine ekleyen Kılınç konuşmasına şöyle devam etti:

“Bir tarafta dış finansman risklerinin azalması, kurdaki oynaklığın azalması diğer tarafta yüksek faizlerin, yüksek enflasyonu gibi risk unsurları baskı yaratmaya devam ediyor. Bankacılık sektörünün aktif kalitesine bakarsanız; risklerin hala yönetilebilir olduğunu düşünüyoruz. Ciddi bir bozulma beklemiyoruz. Normale doğru bir yönelim bekliyoruz, aktif kalitesi ve karlılıkta azalma, aktif kalitesinde bir nebze bozulma genel olarak stabilitenin bankalar için olumlu olduğunu düşünüyoruz

Son olarak banka bilançolarında marj tarafında baskıların devam edeceğini beklediklerini söyleyen Kılınç, “Yılın ilk başında analiz ederken üçüncü ve dördüncü çeyrek daha iyi düşünüyorduk. Faizlerin yüksek olması, zorunlu karşılıklardaki, enflasyondaki gidişat büyük olasılıkla marj tarafında 2025’te ilk yarısında baskının bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Diğer tarafta aktif kalitesinde beklenen bir bozulma var” dedi.

Advertisement