Bankpozitif'e 50 milyonluk vefa borcu çıkardılar
Gaziantep Dedeman Oteli'ni satın alan Bankpozitif, 15 milyon Euro'luk icra şokuyla karşılaştı
Gaziantep Dedeman Oteli, 15.5 milyon Euro bedelle Çağlar Turizm adlı şirketten satın alan Bankpozitif 15 milyon Euro’luk (yaklaşık 50.8 milyon lira) ödeme emri şokuyla karşılaştı.
Ödeme emrini inceleyen banka yetkilileri Gaziantep Tapu Dairesi’nde evrakta tahrifat yapıldığını, tapu ve icra dairesi çalışanlarının dahil olduğu bir çete oluşumunun söz konusu olduğunu belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ayrıca Başbakanlık’a, Adalet Bakanlığı’na, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) başvuran banka yetkilileri icradan alınacak paranın terörün finansmanında kullanılma riski olduğunu belirtti.
VEFA HAKKI MADDESİ
Suç duyurusuna göre Bankpozitif, Dedeman Oteli’ni borcuna karşılık Gaziantep Çağlar Turizm’den satın aldı. Borç tasfiyesi ve vefa hakkı sözleşmesi ile Çağlar Turizm’e 30.06.2010 tarihinden 30.12.2013 tarihine kadar otelin kullanım hakkı verildi. Ayrıca 30.12.2013 tarihine kadar 15.5 milyon Euro ile birlikte ödeme gününe kadar yıllık yüzde 7 bileşik faiziyle paranın bankaya geri ödenmesi halinde otelin Çağlar Turizm’e geri satışı konusunda anlaşıldı. Bankpozitif 30.3 milyon lira ödeyerek oteli satın aldı. 30.12.2013 tarihine kadar Çağlar Turizm vefa hakkını kullanmadı ve böylece bu hakkı ve kullanım hakkı sona erdi.
‘TAPU KAYITLARINDA SAHTECİLİK YAPILDI’
Her şeyin normal olduğunu düşünen banka yetkilileri banka aleyhine gönderilen 50.8 milyon liralık ilamlı icra takibi karşısında soluğu savcılıkta aldı. Savcılığa yapılan suç duyurusuna göre icra takibi tapu belgelerinde tahrifat yapılarak sağlandı. Suç duyurusunda şu iddialar yer aldı: Bankaya göre tapudaki Çağlar Turizm ve banka arasında izmalanan satış sözleşmesinin boş bir yerine sonradan Çağlar Turizm’in vefa hakkını kullanmaması durumunda bankanın 15 milyon Euro daha ödeyeceği maddesi eklendi. Üstelik bu kayda dayanarak icra dairesinde ilamlı takip başlatıldı. Bunun üzerine harekete geçen banka icranın durdurulmasını sağladı. Ancak davaya bakan hâkimin izne çıkmasının ardından onun yerine bakan nöbetçi hâkim ödeme emri üzerindeki tedbiri kaldırdı. Böylece banka şimdi bu 15 milyon Euro’luk ödeme emrini dava sonuçlanmadan ödemek zorunda kalabilecek. Ancak Bankpozitif durumun devletin içinde yuvalanan bir çetenin kendilerini dolandırma girişimi olduğunu belirterek başta Başbakanlık olmak üzere birçok kuruma başvurdu.
‘TERÖR FİNANSMANINDA KULLANILIR’
Konuyla ilgili Habertürk’e konuşan Bankpozitif Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, evrakta sahteciliği kanıtladıklarını ve davayı kendilerinin kazanacağının kesin olduğunu ifade ederek, “Ancak bu çetenin amacı ödeme emrinde belirtilen parayı alıp kaçmak. Biz parayı yatırırsak bunlar kaçacak ve mahkeme sonunda biz paramızı geri alamayacağız. Paranın da terörün finansmanında kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Rahim Ak- Gazete Habertürk