Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Başbakan, YDK toplantı sonuç bildirisini açıkladı

Başbakan, YDK toplantı sonuç bildirisini açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bulunduğu 9. Yatırım Danışma Konseyi (YDK) Toplantısı sonuç bildirisi açıkladı

Giriş: 27 Ekim 2016, Perşembe 17:40
Güncelleme: 27 Ekim 2016, Perşembe 18:33

Başbakan Binali Yıldırım, "Birçok alanda ama özellikle de katma değer katkısı yüksek olan sektörlerde yatırım önceliği bizim ekonomi politikaları bakımından desteklenecek. Bunlar nedir? Bunlar, bilişim sektörüdür, kimya sektörüdür, lojistiktir, buna benzer 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamaları da yürürlüğe girecek." dedi.

Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'ndeki Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Dokuzuncu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında, 15 Temmuz'daki darbe girişimine rağmen Türkiye'nin ekonomisinde sıkıntılı durumun yaşanmadığını, ekonomideki reformların kesintisiz yapılmaya devam ettiğini dile getirerek, "Bugün toplandığımız küresel yatırımcılar da Türkiye'de darbe girişiminin, yatırımcıların gelecek planları, projeleri açısından herhangi bir tereddüde meydan vermediğini ve bu yöndeki kararlarında değişikliğe gitme ihtiyacı duymadığını bir kez daha teyit etmişlerdir." diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, küresel yatırımcıların, Türkiye'yi artık gelecek yıllar için bir bölgesel yönetim merkezi olarak kabul ettiğini belirterek, "Sadece Türkiye'ye yatırım değil, aynı zamanda Türkiye merkez olmak üzere Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Avrupa gibi bölgelerin de yönetimini Türkiye üzerinden yapma yönünde kararları var. Bu bakımdan beklentileri var. O beklentilerin bir kısmı zaten halloldu, bir kısmını önümüzdeki süreç içerisinde tamamlamış olacağız." dedi.

"Ekonomi ile ilgili yapısal reformlar", "Orta Vadeli Plan ve Türkiye ekonomisinin yatırımın artırılmasına yönelik düşünceleri", "2017 bütçesinde kamu yatırımının yüzde 30 artırılması" gibi konuların ele alındığını belirten Yıldırım, Türkiye'nin orta ve uzun vadede gerçek üretime, istihdama dayalı bir yatırım strateji ekonomik öngörüsünün olduğunun toplantıda bir kez daha teyit edildiğini aktardı.

Başbakan Yıldırım, ekonominin dinamik bir alan olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Gelişen küresel şartlara göre eğer tedbirlerinizi anında almazsanız, bunun sonuçları ülkeye olumsuz yansıyabilir. Bunun da farkındayız. Bu nedenle Türkiye 2003'ten beri, 2009 büyük kriz dışında, 27 çeyrek hep büyüyerek geldi. Milli gelirini 3'e katladı ve bütçe açığını, cari açığı, uluslararası kabul edilebilir seviyelerin çok altına düşürdü. Bankacılık sisteminin direnci asla ve asla azalmadığı gibi arttı da. Sermaye yeterlilik oranları bugün yüzde 16'lara vurmuş durumda, standartların iki katında. Bundan sonra bankalarımızın hedefi de KOBİ'ler başta olmak üzere gerçek ekonomiye daha fazla kaynak aktarmak yönünde olacak."

Birçok alanda ama özellikle katma değeri yüksek olan sektörlerde yatırım önceliğinin ekonomi politikaları bakımından destekleneceğini belirten Yıldırım, aralarında bilişim, kimya, lojistik sektörlerinin aralarında bulunduğu 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamalarının yürürlüğe gireceğini bildirdi.

"Küresel yatırımcılar, Türkiye'yi bölgesel yönetim merkezi olarak kabul ediyor"

Başbakan Binali Yıldırım, "Bölgesel olarak öncelikli yerlerimiz var. Teşvikte konfeksiyon usulünden ısmarlama usulüne geçiş yapıyoruz. Bunlarla ilgili hükümetimizin, ekonomi yönetimimizin yaptığı çalışmaları yatırımcılarla paylaştık ve onların gelecek hedeflerini öğrenme fırsatı bulduk. Küresel yatırımcılar, Türkiye'yi artık gelecek yıllar için bir bölgesel yönetim merkezi olarak kabul ediyor. Sadece Türkiye'ye yatırım değil, aynı zamanda Türkiye merkez olmak üzere Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Avrupa gibi bölgelerin de yönetimini Türkiye üzerinden yapma yönünde kararları var. Bu bakımdan beklentileri var. O beklentilerin bir kısmı zaten halloldu, bir kısmını önümüzdeki süreç içerisinde tamamlamış olacağız." diye konuştu.

AA