Başçı: İlave tedbir alınabilir
Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Döviz piyasasındaki tansiyonu düşürmek adına ilave tedbir alınabilir" dedi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı, "Eğer ilave bir tedbir almak gerekirse önümüzdeki hafta, döviz piyasasındaki yükselen tansiyonu düşürmek için ilave tedbirler de alabiliriz" dedi.
Uluslararası Finans Kongresi 2013 toplantısında öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başçı, konferansta yapacağı sunumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başçı, "Sunumun başlığı finansal istikrarın değeri. Fakat Öncelikle fiyat istikrarının değeriyle sunuma başlıyoruz. Enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi, büyümenin önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldırmıştır. İlk tespitimiz bu. İkinci değerlendirmemiz; önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 5 düzeyine düşmesi, fiyat istikrarı açısından da ilave faydalar sağlayacaktır. Üçüncü değerlendirmemiz; Çok araçlı para politikası, kredilerdeki ve döviz kurlarındaki dalgalanmaları yumuşatarak, finansal istikrara önemli ölçüde katkı yapmaktadır. Son cümlemiz de likidite politikası. Hem kredilerde hem de döviz kurları üzerinde en etkili araçlardan bir tanesidir. Özet olarak vereceğimiz mesajlar bunlardır" diye konuştu.
-"Reel efektif kurda referans değerinin oldukça uzağındayız"-
"Sepet kurda 2,18'leri gördüğümüz şu günlerde Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybına karşı nasıl bir olası hareket etmesi düşünülüyor? Merkez bankasının sözlü müdahalesi için sepet kur seviyesi nedir? Fed'e rağmen faiz indiren merkez bankalarına karşılık yurt dışı konjonktüründeki gelişmelerle birlikte faiz indirimi kısa vadede gündemden çıktı mı?" şeklindeki sorular üzerine Başçı, gelecek iç piyasada hafta iki tane önemli verinin yayınlanacağını belirterek, bunlardan ilkinin pazartesi açıklanacak enflasyon verisi olduğunu söyledi.
Başçı, şunları kaydetti:
"O açıklandıktan sonra da bu enflasyon verisi kullanılarak, reel efektif döviz kur endeksi hesaplanıyor. O veri de salı günü yayınlanacak. Orada enflasyonun verisinin piyasa beklentilerinden biraz daha iyi. Bizim beklentilerimize yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Enflasyon raporunda biliyorsunuz bir politika vermiştik. Yıl sonunda bizi 5,3'lük bir enflasyona götüren bir projeksiyon vermiştik. Onunla daha uyumlu bir enflasyon gerçekleşecek. Dolayısıyla bu bilgiyi de kullanarak yaklaşık kaba bir hesap yapılabilir.
Reel efektif döviz kuru endeksinin de, bizim sürekli atıfta bulunduğumuz 120 referans değerinden oldukça uzaklaştığını ve o anlamda aşırı değerli noktasından uzak olduğunu şu anda söyleyebiliriz. Bunu zaten herkes, hesap kitap yapanlar, hesaplayabiliyorlar. Dolayısıyla bu iki tane veri büyük ölçüde döviz piyasasını da rahatlatacak veriler olacaktır diye tahmin ediyoruz."
-"Eğer gerçekten ihtiyaç görürsek o zaman kısa süreli ek parasal sıkılaştırma yapma yoluna gidebiliriz ilk etapta"
"Dün ve bugün likidite politikasında biraz daha sıkı bir duruma geçtiklerini vurgulayan Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer ilave bir tedbir almak gerekirse önümüzdeki hafta, döviz piyasasındaki yükselen tansiyonu düşürmek için ilave tedbirler de alabiliriz. Burada verdiğimiz mesaj doğrultusunda öncelikli olarak Türk Lirası likidite politikası burada kullanılabilir. Bunun örneklerini biliyorsunuz 2012 yılının ilk bahar aylarında vermiştik. Eğer gerçekten ihtiyaç görürsek o zaman kısa süreli ek parasal sıkılaştırma yapma yoluna gidebiliriz ilk etapta.
Dolayısıyla buna yakın zamanda izlediğimiz döviz piyasalarındaki hareketlenme de küresel. Sizin sorunuzda bahsettiğiniz Fed'le alakalı bir belirsizlik var. Bir de Japon Merkez Bankası'yla ilgili bir belirsizlik var. Bunun gelişmekte olan genel bir yansıması var. O anlamda gelişmeleri biz de yakından takip ediyoruz."
Döviz piyasasındaki hareketlilikle ilgili Merkez Bankası'nın adım atacağı yönündeki beklentilere yönelik olarak Başçı, "Döviz piyasasındaki gelişmelerin ne yönde bir karar almayı gerektirdiğini arkadaşlarımız inceliyor. Şu anda onunla ilgili bir sinyal vermiyoruz. Dolayısıyla o konu Para Politikası Kurulu toplantısı gündeme geldiğinde enine boyuna değerlendirilir. Ancak şu anda daha ziyade likidite politikasıyla ilgili dün ve bugün tutumumuzu biraz daha sıkılaştırma yönünde değiştirdiğimizi söylüyorum ve ihtiyaç olursa önümüzdeki hafta bu yönde ilave adım da atabiliriz" cevabını verdi.
-"Elimizdeki en etkili araç Türk Lirası likidite politikasıdır"-
ROK'un son dönemde kullanımı konusundaki soru üzerine Başçı, "ROK, otomatik dengeleyici özelliği daha ön planda olan bir mekanizma. O nedenle sık ve aşırı değişiklikler yapmak gerekmez. Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) zaten bir opsiyondur. Bankaların bu mekanizmayı ne kadar kullanacaklarına kendileri karar verir" dedi.
ROK'un bankaların döviz likiditesi pozisyonlarını güçlendirdiği için o anlamda makro ihtiyati araç olduğuna dikkati çeken Başçı, "ROK'un faydaların görüyoruz. Görmeye de devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Faiz koridorunda alt ve üst bantta indirim de referans değerleri hakkında değerlendirme yapan Başçı, şunları kaydetti:
"İki tane referans değerimiz var. Birincisi kredilerle ilgili. İkincisi de reel efektif döviz kuruyla ilgili. Kredilerle ilgili olan şu an referans değerinin üzerinde, kredi büyümesi oldukça hızlı gidiyor. Dolayısıyla krediler açısında iyi zamanlarda olduğumuz gösteriyor. Döviz açısından ise referansın oldukça altındayız.
Dolayısıyla hem kredilerdeki aşırı hızlı gidişi yavaşlatmak, aynı zamanda da döviz kurlarındaki ilave zayıflamaları engelleme yönünde nedir elimizdeki en etkili araç Türk Lirası likidite politikasıdır. Her ikisine yardımcı olacak bir politika olarak düşünüyoruz. Ölçüsünü, ne derece yapılması gerektiğini gelişmelere, şartlara ve verilere bağlı olarak gelince zaten değerlendiriyoruz."
-"Kısa vadeli sermaye akımlarının oynak olduğunu, epeydir tespit ediyoruz"-
"Son dönemdeki fon çıkışlarının Merkez Bankası için sürpriz olup olmadığına" Başçı, "Sürpriz diyemeyiz. Çünkü kısa vadeli sermaye akımlarının oynak olduğunu epeydir tespit ediyoruz. Oynak de demek? Bazı dönemlerde giriş çok kuvvetli oluyor, bazı dönemlerde çıkış çok oluyor. Bu bütün gelişmekte olan ülkelerde böyle. Biz bunları dengeleyici tedbirleri aldık ve almaya da devam ediyoruz" cevabını verdi.
"Merkez Bankası olarak faiz volatilitesini kur volatilitesine tercih etmeye devam edecek misiniz?" sorusu üzerine Başçı, "ROM, oradaki bir ödünleşmeyi azalttı. Dolayısıyla hem faiz oranları daha az oynak hem de döviz kurları daha az oynak noktaya getiriyor ROM. Böyle bir faydalı etkisi var" şeklinde cevap verdi.
TL'nin volatilitesinin diğer para birimlerine kıyasla daha fazla olduğu yönündeki soruya ise Başçı "Nispi olarak fena durumda değiliz. Aşırı oynak olan ülkeler var" dedi.
Başçı, Faizdeki yükselişin büyüme üzerinde ve kredi faizleri üzerine bir etkisinin olup olmayacağı ve büyüme üzerine aşağı yönlü bir risk oluşturacağı yönündeki değerlendirmeler üzerine, "Aşağı yönlü riskten ziyade kredi büyümesi referans değeri daha yakın, daha makul seviyelerde seyretmesini sağlayabilir" ifadelerini kullandı.
Fed'in parasal genişlemeyi azalttığı yönünde söylenti var" şeklindeki yorumlara ise Başçı, "Onunla ilgili yorumu tabi biz yapmayalım. İlgili otoriteler, gerekli açıklamaları yapıyor. Faiz artırımını konuşmak için şu an erken" dedi.
AA