Bera Holding/Alaboyun: Mağduriyeti anlıyorum ama biraz sabırlı olmalılar
-
Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, mağduriyeti olanların biraz daha sabırlı olması gerektiğini söyledi
Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Bloomberg HT’nin Finans Merkezi programında Açıl Sezen’in sorularını cevapladı.
Alaboyun, çok ortaklı holdinglerde yeni düzenlemeyi anlatırken, mağduriyet yaşayanları anladığını ama mağduriyetlerinin giderilmesi için biraz daha sabırlı olunması gerektiğini söyledi.
Alaboyun’un konuşmasında öne çıkanlar şöyle;
“Her ortağın, ismi, hissesi adresi SPK'ya zamanında verildi”
2005 yılında TBMM mağduriyetleri görünce bir komisyon oluşturuyor. Hazırlanan rapor sonucunda, durumu iyi olmayanları, kanun hükümlerini yerine getirmeyenleri tasfiye edin. Kanuni yükümlülüğünü yerine getiren, ekonomiye faydalı olanları da borsaya açın, ekonomiye kazandırın diyor. Bunu üzerine SPK faaliyete geçiyor. Bizim 78 holdingden 74’ü kapanıyor, 4 tanesi kalıyor. Fakat Yimpaş borsaya giremiyor. 3 holding borsaya giriyor ve işlemleri devam ediyor. Bu holdingler geçmişte 2 nedenle suçlanıyor. Birincisi, izinsiz halka arz ettikleri için, ikincisi izinsiz hisse senedine aracılık ettikleri için. Dolayısıyla, her ortağın, ismi, hissesi adresi SPK'ya zamanında verildi.
“Verilen paralar bir saadet zincirine dönmüş”
Daha sonra holdinglerde mal varlığının çoğunu kaybetmiş insanlarda bir mağduriyet algısı doğmuş, bunun sebebi de tabela holdinglerdir. Verilen paralar bir saadet zincirine dönmüş. Kısa sürede batmışlar. Batmasıyla birlikte çalışan holdinglere bu sirayet etmiş ve bunlar da dava açmaya başlıyor. Bu esnada hızlı bir kaydileştirme yapmak istiyor SPK ve kayden izlendikten sonra 7 yıllık bir süre tanıyor. 2017’de dolanlarda bir mağduriyet yaşıyor. Anayasa mahkemesi de iptal ediyor. Kaydileşmeler bu holdinglerde hızlı bir şekilde duruyor. Bu kişilerin ortak olmadıklarına ve borç verdiklerine hükmediyorlar.
“2019 yılının başından bugüne kadar 1245 dava açıldı”
Son 5 yıl içinde 300 milyon liraya yakın para ödendi. 2018 yılında 1005 dava, 2019 yılında 1245 dava açıldı. Sene sonunda 1500 davayı bulur. 3000-3500 kişi parasını alırken, Bera bağlamında söylüyorum. 69 bin kişi hiç parasını alamayacak. Yatırım konusunda davalar önümüze geldiği için ortaklık girişimde bulunamadık. Yatırımlar arttıkça insanlar mağduriyetini oradan giderecek. Bizi bazen banka gibi görüyorlar.
“Mağduriyeti anlıyorum ama biraz sabırlı olmalılar”
Biz elimizden gelen gayreti gösterdik. İnsanların mağduriyetini anlıyorum ama insanların mağduriyetlerinin giderilmesi için biraz daha sabırlı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz de banka ve faiz işleten bir kurum değiliz. Verenin de alanın da bunda vebali vardır diye düşünüyorum.