Beşir Atalay: Bank Asya "teknik" bir konu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay, Bank Asya kararının teknik olduğunu söyledi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin, "Bankanın kendi yürüyüşü, herhalde ilgili teknik kurullarca, BDDK tarafından değerlendirildi ve o risk aşamasına geldiği için de oradaki mevduat sahiplerini korumak açısından böyle bir karar alınmıştır" dedi.
Atalay Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, soruları yanıtladı.
"MİT Müsteşarı Hakan Fidan istifa edecek mi? Partinizden aday adayı olacak mı?" sorusu üzerine Atalay, konunun bilgisi dahilinde olmadığını söyledi. Atalay, "Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız paylaşmışlar. Kamudan istifa edeceklerle ilgili takvim bitmedi. Onun için o konuda doğrusu bir şey söyleyemeyeceğim" dedi.
Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin bir soru üzerine de Atalay, konunun çok geniş olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ekonomiden sorumlu arkadaşlarımız daha geniş açıklayabilir ama ben şunu ifade etmek isterim: Türkiye'de bankacılık sistemine bizim dönemimizde ciddi bir denetim getirildi. Kriz dönemlerini hatırlarsanız, bankalarda hesabı olan pek çok vatandaşın mağdur olması ve ekonomiyle ilgili büyük bir çöküntüydü. AK Parti döneminde bankacılık sistemine ciddi düzenlemeler getirildi. Bütün bunlar şunun için: Hem bankalar iyi yürüsün, hem bu bankalarda hesabı olan vatandaşlarımız mağdur olmasınlar. Bankalar battığında, vatandaşlar mağdur oluyor. Ancak hükümete, devlete dönük de pek çok suçlama oluyor. Hala o dönemlerin mağduriyetini yaşayanlar vardır.
Bankacılığa böyle bakmak lazım. Orada bir risk varsa, orada mevduat sahiplerini mağdur edecek bir risk varsa, bu tür tedbirler alınır. Bank Asya konusu yeni gündemde değil hatırlarsanız. Eğer siyasi bir etkilenmeyle olacak olsaydı çok önceleri olurdu. Ben doğrusu dün gece haberlerde duydum ve bildiğim bir konu olduğu için hükümetteyken bankacılıkla ilgili konular çok ciddi şekilde görüşülür. Dolayısıyla ben olayı böyle yorumluyorum. Bu teknik bir konudur. Bankacılık sistemimizin kendi iç denetim mekanizmasıyla alınmış bir karardır, öyle değerlendirmek lazım."
-Başkanlık sistemi tartışmaları
"Seçim beyannamesinde Başkanlık sistemi getirilecek mi" sorusuna Atalay, bu konunun (iktidar-muhalefet) her yerde tartışıldığını, yeni bir konu olmadığını söyledi.
Henüz seçim beyannamesinin üzerinde çalışıldığını, nihai şeklin verilmediğine ilişkin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamayı anımsatan Atalay, "Biz çalışanlar, bununla ilgili basına bilgi vermeyiz. Bir gazetede 'seçim beyannamesinin özünü oluşturacak' denildiği için mecburen açıklama yaptık. Seçim beyannamesi ile ilgili tam bir taslağımız da çıkmadı. Her seçimde seçim beyannamesini yürüten biriyim, son güne kadar beyannamede neyin yer alacağını söylemeyiz. Bu Genel Başkanının hakkıdır, Onun hukukunu da korumak durumundayız. 15 Nisan'da, tanıtım programımız yapılacak ve Genel Başkanımız orada 'öncelikli söylemimiz ne, hangi konuları en öne alıyoruz', bunları Genel Başkanımız açıklayacaktır. Kampanya tanıtımı dediğimiz, bunların açıklamasıdır. Bu tartışmaya girmiyoruz. Bu konularda işin özü diye sizlere bir şey söylemedim, biraz da bunlar sürpriz olacak" cevabını verdi.
-Bürokratların aday adaylığı
Atalay, "bürokratların aday adaylığı konusunda AK Parti'nin fren yaptırdığı iddialarına ilişkin bir soru üzerine de "Ben bir engel falan, 'Genel Başkanımızın bürokratların istifasına engel oluyor' diye bir şey bilmiyorum, duymadım. Her sene genelde bu konuda rahat bir program uygular. Bürokratlarımızın istifaları genelde kendi takdirleridir, seçenekleridir. Biz, tabii AK Parti olarak aday adayımızın çok olmasını arzu ederiz. Bu bürokrasiden olabilir, sivil hayattan olabilir, aday adayımızın çok olmasını, içinden iyi seçimler yapmayı arzu ederiz. Onun için de sınırlama filan getirmeyiz. O konuda hiçbir engelleme düşüncemiz söz konusu değil" diye konuştu.
Bir başka soru üzerine de kadın adaylarla ilgili kota uygulamadıklarını dile getiren Atalay, şu ifadeleri kullandı:
"Başından beri kadın adayı ve milletvekilini bünyesinde en çok barındıran parti olduk. Yine aynı eğilimimiz devam ediyor. Son kongrelerimizde, teşkilatlarımızda kadın yönetici sayısı çok arttı. Türkiye'de kadınların hem toplumsal hayatta hem siyasi hayatta daha fazla rol almaları için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu politikamız önceden vardı, Kurucu Genel Genel Başkanımızın çok özel hassasiyetiydi, şimdi aynısı devam ediyor. Genel Başkanımızın ve hepimizin yine hassasiyeti bu. Kadın adayımızın da kadın milletvekilimizin de AK Parti'de daha çok olacağını düşünüyorum."
Atalay'a, "HDP seçime parti olarak girecek. Doğu ve Güneydoğu için bölge özellikli bir seçim stratejisi var mı?" ve "Anayasa değişikliğinin seçim stratejindeki yeri nedir?" soruları da yöneltildi.
Atalay, anayasanın bu seçimde bütün partilerin gündeminde olacağını, geçen seçimlerde de gündemde olduğunu, ancak iyi bir çalışmaya rağmen gerçekleşemediğini kaydetti.
"HDP ile ilgili ve diğer partilerle ilgili strateji, bunun için çalışılıyor" ifadesini kullanan Atalay, "Biz de strateji çalışıyoruz, strateji heyetimiz var. İktidarın kendi partimizin mitingleri, muhalefet çalışmaları hepsi bunun için de seçim stratejisi yürütürüz. Tabii ki bölge ve Türkiye ile ilgili her türlü alternatifi düşünüyoruz. Kendi stratejimiz için o değerlendirmeleri alıyoruz. HDP'nin parti olarak seçime girip girmeme kararı kendi kararlarıdır" şeklinde konuştu.
Başka bir gazetecinin, "Seçim beyannamesinin bir bölümünün kutsal mücadeleye ayrılacağı ve medeniyet inşası olacağı, yani AK Parti'nin sadece Türk halkına değil, İslam dünyasına da seslenecek şeklinde bir beyanname hazırlayacağı yönünde bir haber vardı" sözleri üzerine Atalay, "Kutsal mücadele diye bir terimi ilk defa sizden duyuyorum. Bizim çalışmalarımızın içinde öyle bir terim yok. Kimin yorumu bilmiyorum" karşılığını verdi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin, Haziran seçimlerinde AK Parti'den aday gösterileceği iddialarına ilişkin soru üzerine Atalay, "Çok istisnai bir durum olursa o tabii partinin kararı olabilir. Çok istisnai bir örnek olursa bir iki, bilemiyorum şu anda" diye konuştu.
-(Başkanlık sistemi) Kararın üzerinde hepimiz çalışırız"
Başkanlık sistemiyle ilgili farklılık olduğu ve AK Parti'nin Başkanlık sistemi ile ilgili bakışının sorulması üzerine Atalay, şöyle konuştu:
"Partimize, tartışılmayan hiçbir konu olmaz, herkes özgürce düşüncesini söyler. Bu platformlarda özgürce düşüncesini söyleyenlerden birisi de benim. Orada tartışırız, bir karar verilir, bizim düşüncemizden farklı bir karar da olabilir ama ondan sonra o kararın peşinde oluruz. Bizim partimizin geleneği budur. Burada ihtilaf falan olmaz. Farklı düşünenler tabii olabilir ama her konuda farklılıklarımız olabilir. Ancak bir karar verilir, hepimiz ondan sonra o farklılıkları unuturuz. O kararın üzerinde hepimiz çalışırız. Bu konulara öyle bakmak lazım. Dünkü MKYK toplantımızda böyle bir konu değerlendirilmedi. Şöyle olur: biz seçim beyannamemizdeki çalışmamızı tamamlarız, teknik heyet olarak, bunu genel Başkanımıza ve MYK'ya sunarız. Orada belki öncelikler değişebilir, tartışılabilir. Daha o safhada değiliz."
-"Partim için çalışacağım"
Atalay, "7 Haziran'daki genel seçimlerden sonraki planınız ne olacak" sorusuna, "Benim 3. dönemim. Rabbim bana bunu nasip etti. Türkiye'yi değiştiren büyük bir misyonun, büyük bir kutlu misyonun içinde rol aldım. 12 yıllık Bakanlık yaptım. Hayırlı işler yaptığıma inanıyorum. Partimin ve bu misyonun güçlü şekilde devamı benim en önemli dileğim ve yine bütün çalışmam bu yönde olacak. Partim, partimiz için bundan sonra da çalışacağım. Başka bir şahsi planım yok. Bütün çalışmam partimizin geleceğe güçlü şekilde yürümesi yönünde olacak. Bu benim için bir hayat, hayatımızın esas hedefi gibi" cevabını verdi.
-Kılıçdaroğlu'nun siyasi partiler yasasına ilişkin açıklamaları
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Atalay, "Siyasi Partiler Yasası tartışılıyor. Bunlar olabilir. Şu anda da milletvekillerinde mümkün olduğunca adaylarımızı belirlemede kamuoyu, teşkilat yoklamaları kullanılıyor. Partilerin kendilerine göre yöntemleri var. Ama biz böyle bir yöntemi belirledik. Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu üzerinde sadece bu boyutta değil, tartışılması gereken birçok konu var. Zemini geldiğinde bunlar değerlendirilir. Seçime doğru giderken yapılacak iş değil bunlar, bu seçimden sonra" şeklinde konuştu.
Başkanlık sistemine ilişkin ısrarlı sorulara ilişkin de değerlendirmede bulunan Beşir Atalay, "Bunların tartışılması iyi. Sadece ben burada düşüncemi söylemiyorum veya bizim çalışmamızla ilgili bir açıklama yapmamız yanlış olur. Yoksa Türkiye'de bütün sistemler tartışılmalı özgürce. Bütün bunları iyi karşılamak lazım. Bu tartışmalar sağlıklı demokrasi için iyi. Bu, kamuoyunda ortalıkta bu sistem tartışmaları yapılmalıdır. Bunlar olumludur" dedi.
AA