HABERLER ABONE OL

Sıkılaşma döngüsünün en yoğun hissedildiği ikinci çeyrekte ekonomide daralma beklentisi araştırma kurumlarının raporlarına da yansıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden (BETAM) Ozan Bakış ve Tarık Kocar imzalı raporda kurum ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,6'lık daralma öngördü.

Çeyreklik bazda daralma tahmini ise yüzde 0,7 oldu.

BETAM araştırmacıları yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatındaki yüzde 6,5'lik artışa karşı konut kredilerinde yüzde 9,5'lik ve kamu harcamalarında yüzde 11,1'lik azalma olduğunu öngördü.

Araştırmacılar mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, ikinci çeyrekte üretim beklentilerinde yüzde 5,2’lik bir düşüş, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 7,3’lük bir artış öngördü.

2024 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta yüzde 0,3’lük, ithalatta ise yüzde 1,9’luk bir artış beklediklerini söyleyen BETAM araştırmacıları tahminlerde kullandıkları diğer mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere göre imalat sanayi üretim endeksinde yüzde 4,3’lük, perakende sektörü fiyat beklentilerinde iseyüzde 5,9’lük düşüş tahmin etti.

Advertisement