Bezci: Dünya ekonomisi bu haldeyken büyümek büyük başarı
ATO Başkanı Salih Bezci, "Dünyanın uluslararası krizi henüz aşamadığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 8,9 büyümesi büyük başarı" dedi
ANKARA (A.A) - 31.03.2011 - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, dünyanın uluslararası krizi henüz aşamadığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 8,9 gibi oldukça yüksek bir oranda büyümesinin büyük başarı olduğunu bildirdi.
Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, 2010'da başta AB ülkeleri olmak üzere, gelişmiş ülkelerin uluslararası krizin etkisini yaşamaya devam ettiğini hatırlatarak, Türkiye'nin ihracatını, üretimini olumsuz etkileyen bu tabloya rağmen 2009'un son çeyreğinden itibaren başlayan ekonomik büyümenin 2010 yılının tümünde devam ettiğine dikkat çekti.
2010'a üretim cephesinden bakıldığında, ekonomiyi imalat sanayi, inşaat, toptan ve perakende ticaret gibi özel sektörün etkili olduğu sektörlerin sürüklediğinin gözlendiğiniz belirten Bezci, harcama tarafına bakıldığında ise yüzde 33,5 oranında artan özel sektör yatırımlarının büyümenin motorunu oluşturduğunun anlaşıldığını kaydetti. Bezci, 2011'de de ekonominin büyümeye devam edeceğini ifade etti.
Bezci, yakalanan bu ekonomik büyümeyle birlikte milli gelirin ilk kez cari fiyatlarla 1 trilyon liranın üzerine çıktığını vurgulayan Bezci, performansın böyle devam etmesi halinde Türkiye'nin en geç iki yıl içerisinde dünyanın trilyon dolarlık ilk 15 ekonomisi arasına da gireceğine dikkat çekti.
Ekonomi politikalarının büyümenin sürdürülebilirliğine odaklanması gerektiğini ifade eden Salih Bezci, şunları kaydetti:
''Türkiye ekonomisindeki bu olumlu tablonun rengini sadece cari işlemler açığı bulandırıyor. İşsizlik oranlarını da dikkate alırsak Türkiye'nin, cari işlemler açığı sorununu ekonomik büyümeden ödün vermeden çözmesi gerektiğine inanıyorum. Hem cari işlemler açığını azaltıp hem de ekonomik büyümeyi sürdürmenin yolu da ihracat gelirlerini artırmaktan geçiyor. Türk işletmeleri ve ihracatçılarımız dış piyasalardaki açılımını, son dönemdeki dış politika açılımı hızına paralel olarak artırabilirlerse cari açık sorununun çözümüne de ciddi bir katkı sağlayabiliriz.''