Biden'ın Rusya'nın petrol ticaretine yaptırımları neden önemli?
-
ABD Cuma günü, Joe Biden'ın Beyaz Saray'dan ayrılmasından ve yerine Donald Trump'ın başkan olarak getirilmesinden yalnızca on gün önce, Rusya'nın petrol ticaretine yönelik şimdiye kadarki en kapsamlı ve agresif yaptırımları duyurdu. Yaptırımların Trump yönetimi altında devam etmesi halinde, önlemlerin Rusya'nın petrol ihracatını şimdiye kadar herhangi bir Batılı gücün yaptığından daha fazla kesintiye uğratma şansı var.
ABD yönetimi, Rusya'nın büyük petrol üreticilerinden Gazprom Neft ve Surgutneftegas'ı, 180'den fazla gemiyi, çok sayıda petrol tüccarını, petrol sahası hizmet sağlayıcısını ve enerji yetkilisini yaptırım listesine eklemişti.
Gazprom Neft ve Surgutneftegas, Rusya'nın toplam petrol ihracatında yaklaşık yüzde 20 paya sahip.
Son yaptırımların, Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu yıl günde neredeyse 1 milyon varillik arz fazlası tahminini azaltabileceği ifade ediliyor.
Surgutneftegas ve Gazprom Neft
Bu iki şirkete yönelik yaptırımlar, Washington ya da herhangi bir Batılı güç tarafından şu ana kadar atılan en doğrudan ve agresif adım oldu. İki şirket, 2024'te deniz yoluyla günde yaklaşık 970 bin varil petrol sevk ediyor ve bu şirketlerin hedeflenmiş olmaları, hem Hindistan'daki petrol rafinerileri, hem de Çin'deki devlet tarafından işletilen şirketler için endişe kaynağı olacak.
İki şirketin sevkiyatlarının tamamen durdurulacağı öne sürülmese de açıklanan diğer önlemlerle birlikte yaptırıma tabi olmaları, aksamaların göz ardı edilemeyeceği anlamına geliyor.
ABD, yaklaşık 160 petrol tankerine yaptırım uygulayacağını duyurdu.
Bu, şu ana kadar ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği tarafından hedef alınan gemilerin tamamını ikiye katlıyor. Rusya'ya uygulanan petrol yaptırımları arasında en sert olanları ABD tarafından gerçekleştirildi.
Cuma gününden önce, ABD'de Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) Ekim 2023'ten bu yana Rus petrolü taşıyan 39 tanker belirlemişti. Bloomberg tarafından derlenen gemi takip verilerine göre, bunlardan 33'ü listelendiklerinden bu yana kargo kaldırmayı başaramadı. Bu, Birleşik Krallık veya Avrupa Birliği tarafından iki kattan daha uzun bir süre boyunca uygulanan benzer tedbirlerle elde edilenden daha yüksek düzeyde bir aksama.
OFAC ayrıca, "çoğunlukla yüksek riskli bölgelerde kayıtlı olan, belirsiz kurumsal yapılara ve Rusya ile bağlantıları olan personele sahip olan ve ticari faaliyetlerini gizleyen" Rusya petrolünü nakletmek ve satmak isteyen "şeffaf tüccarları" da hedef aldı.Bu şirketlerin çoğu, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra kuruldu ve ilk girenlerin birçoğu çoktan ortadan kaybolurken yerlerine çoğu aynı personele sahip yeni kuruluşlar geldi. Atılan son adımların muhtemelen kısa vadeli bir aksama yaratacağına, fakat birçok şirketin farklı isimler altında yeniden ortaya çıkma olasılığına dikkat çekiliyor.