BlackRock ve Franklin Templeton'dan "altın" değerlendirmesi
BlackRock ve Franklin Templeton'ın fonları, altın bulundurmak için sebepleri değerlendirdi
Yatırım bankalarından bazı önemli isimler, 2016 yılından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştiren altını işaret ediyor.
Franklin Templeton Investments ve BlackRocks Inc. fon yöneticileri rahatsızlık veren jeopolitik gelişmeler ve hisse senedi piyasalarının yükselmiş olmasının değerli metale sahip olmak için sebepler olarak sıralıyor.
Yılın ikinci yarısına girerken altındaki görünümü aşağı yönlü olan traderlara karşın enflasyondaki yükseliş ve mücevher talebi, fon yöneticilerine göre altın bulundurmak için diğer sebepler.
Altın, güçlü dolar, güçlü ABD verileri ve Fed faiz artırımı planının yüksek getiri sağlayan varlıklara yönelik talebi desteklemesiyle bu yılın en düşüğüne yakın seyrediyor. ABD ile ticaret ortakları arasındaki anlaşmazlık da güvenli varlık talebini destekleme konusunda başarılı olamadı.
Franklin Templeton Altın ve Değerli Metal Fonu yöneticisi Stephen Land, bir mülakatta değerli metallerin sert düştüğünü, buna karşın riskli varlıkların bocalaması durumunda sıçrama yapabileceğini dile getirdi.
Görünüşe göre riskli varlıklarda olası bir bocalama henüz yatırımcıların uykusunu kaçırmıyor. Altın destekli en büyük ETF olan SPDR Gold Shares'daki altın payı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor. Hedge fonlarının yukarı yönlü beklentileriylse iki yılın dip seviyesinde ve altın madencilerinin yer aldığı bir endeks, 2016 sonundan beri görülen en düşük seviyesine geriledi.
BlackRock Altın ve Genel Fonu para yöneticisi Tom Holl, “Küresel ekonomik büyüme altına yönelik güvenli varlık talebini azaltabilir. Sektörün yatırımcıları altına geri kazandırmak için volatilitedeki bir artış ve fiyatın son 18 – 24 günlük bandın üzerine çıkması gibi bir şoka ihtiyacı var.” dedi.
Comex altın vadelilerinde son 30 günlük volatilite yüzde 9 ile Ocak'tan beri en düşük seviyesine yakın seyrediyor.