KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bu hafta 50 baz puan faiz indirimi yapacağına dair artan beklentilerle dolar Ocak'tan beri en düşük seviyeye geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,4 düşüşle 12 Ocak'tan beri en düşük seviyeye indi. Japon yeni başta olmak üzere bazı para birimleri ise güçlendi.

Swaplar, geçen hafta federal fonlama faizinde 50 baz puan indirimi fiyatlamazken bu hafta 50 baz puanlık bir indirim olasılığı yüzde 50 civarında fiyatlanıyor.

Dolar geçen ay birçok önemli para birimi karşısında değer kaybetmişti. Japon yeni bugün yükselişini sürdürdü ve dolara karşı yakından izlenen 140 seviyesini aştı.

National Australia Bank Stratejisti Rodrigo Catrill "Fed'in yakında bir indirim döngüsüne hazırlanması, dolarda büyük sıkıntıya neden olacak. Dolar, Fed'in gevşemesi ve fonlama faizini önümüzdeki yıl nötr seviyeye çekmesiyle döngüsel bir düşüşe geçecek." değerlendirmesini yaptı.

Piyasalarda, 17-18 Eylül'de gerçekleşecek para politikası kurulu toplantısı öncesi Fed yetkililerinin bu hafta perakende satış verisi de dahil açıklanacak verileri dikkate alması bekleniyor.

Singapur'da Credit Agricole Stratejisti olan David Forrester "Fed'in gevşeme döngüsünün önden yüklemeli olma riski var. Piyasaların bu riski aşırı fiyatladığını düşünüyoruz ve Fed'den bu hafta 25 baz puan indirim bekliyoruz. Bu da dolarda yükselişe neden olabilir" ifadesini kullandı.

Piyasalarda dolarda daha fazla düşüş olacağı beklentisi hakim. Bloomberg'in düzenlediği ankete göre euro, yen, Kanada ve Avustralya dolarının gelecek sene dolar karşısında değerlenmesi öngörülüyor.

Advertisement