BM iklim raporunun sert uyarılar vermesi muhtemel
-
Birleşmiş Milletler'in (BM), Pazartesi günü yayımlayacağı İklim Raporu'nda gezegenin gidişatına yönelik sert uyarılarda bulunması bekleniyor
İklim bilimi konusundaki son güncellemesinden sekiz yıl sonra, Birleşmiş Milletler Pazartesi günü, gezegenin ne kadar hızlı ısındığına ve etkilerin ne kadar zarar görebileceğine dair daha keskin uyarılar verecek bir rapor yayımlamaya hazırlanıyor.
BM tarafından 2013’teki Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) yayımlanan son rapordan bu yana hem sera gazı emisyonları hem de ortalama küresel sıcaklık tırmanmaya devam etti. Yeni rapor, ortalama küresel sıcaklık 1,5 santigrat derecenin üzerine çıkmadan önce atmosfere daha ne kadar emisyonun pompalanabileceğini tahmin etme noktasında olduğu için fazlasıyla önemli.
Bilim insanları, dünya çapında felaket etkilerini tetikleyebilecek 1.5 santigrat derecenin üzerindeki küresel ısınmayı önlemek için dünyanın küresel emisyonları 2030 yılına kadar yarıya, 2050 yılına kadar ise net olarak sıfıra indirmesi gerektiğini söylüyorlar. Ancak iklim değişikliği şimdiden dünya çapında ölümcül bir halde ve kötü hava koşullarını körüklüyor. Neredeyse dünyadaki tüm buzullar daha hızlı eriyor. Kasırgaların hızı ve yıkıcılığı geçmişteki örneklerine göre daha fazla. ABD ve Sibirya'da orman yangınları sürerken, yağmurlar Orta Çin ve Avrupa'nın bir çok bölgesinde sel baskınlarına neden oluyor.
Daha önceki IPCC değerlendirmelerine katkıda bulunan East Anglia Üniversitesi'nden iklim bilimcisi Corinne Le Quéré, konuyla ilgili olarak yaptığı yorumda “Açıkçası, gezegenin ısısındaki artış geçmişte yaşadıklarımızdan daha güçlü olacak” dedi.