HABERLER ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Seiji Adachi, Japonya'nın Şikoku adasındaki Kagawa'da yerel iş liderlerine yaptığı konuşmada, "Kademeli bir faiz artırımı süreci dikkat etmemiz gereken bir konu, fiyat eğilimi yüzde 2'ye ulaşana kadar finansal koşulları destekleyici tutarak faizi son derece kademeli bir şekilde artırmalıyız" dedi.

Bazıları, Başbakan Shigeru Ishiba'nın bu ayın başlarında göreve geldiği günde parasal gevşemeye destek vermesinin ardından BOJ'un bir sonraki faiz artışına ilişkin beklentileri Ocak ayına erteledi. Adachi'nin kademeli sıkılaştırma hızına vurgu yapması, piyasada bu yıl daha fazla faiz artışı olmayacağı yönündeki spekülasyonları artırabilir.

Cuma günü açıklanan verilerin tüketici enflasyonunun Eylül ayında yüzde 2,3'e düştüğünü göstermesi bekleniyor. Bu, Nisan ayından bu yana en yavaş hız olacak ve aynı zamanda BOJ'un yüzde 2'lik 30 hedefinin üzerinde veya aynı seviyede aylarca sürecek bir seriye dönüşecek.

Öte yandan Adachi, “Ekonomik veriler politika normalleşmesini gerektirse de, aşırı hızlı bir faiz artışının ekonomiyi tekrar deflasyona sürükleme riski de var” dedi.

Advertisement