HABERLER ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) eski bir yetkilisi olan, Tokyo Üniversitesi ekonomi profesörü Tsutomu Watanabe, merkez bankasının faiz artırımının “herkesin beklediğinden daha hızlı” olabileceğini ve bu yıl iki artırımın daha yapılmasının mümkün olduğunu öngördü.

Ülkenin en iyi enflasyon uzmanlarından biri olan Watanabe, BOJ’un 31 Temmuz’da yaptığı artırımın gerekçesi ile o dönemdeki fiyat eğilimleri arasındaki kopukluğun, yetkililerin potansiyel bozulmalara karşı bir politika tamponu oluşturmak ve politika ayarlarını mümkün olan en kısa sürede normalleştirmek için faizleri artırmaya niyetli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Geçen yıl BOJ başkanlığı koltuğu boşaldığında kısa listeye giren adaylar arasında yer alan Watanabe, BOJ’un fiyat eğilimi güçlenmese de enflasyonun kendi görüşüne göre “yolunda” olduğu yönündeki temel iddiasının, merkez bankasının esasen istediği zaman hareket edebileceği anlamına geldiğini söyledi. Watanabe, “Pozitif faiz oranları yaratmak BOJ’un DNA’sında var ve eski bir yetkili olarak muhtemelen ben de bu DNA’ya sahibim. Olumsuz ekonomik şoklara karşılık vermek için faiz oranlarını yükseltmek temelsiz değil, ancak bu niyeti telaffuz etmeliler” dedi.

Bu arada benzer şekilde BOJ’un faiz oranlarını artırmaya devam etmesini bekleyen Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. getirileri yüzde 1,2’ye ulaştığında 488 milyar dolarlık menkul kıymet portföyünün daha büyük bir kısmını 10 yıl vadeli Japon devlet tahvillerine kaydırmayı değerlendirecek. Bankanın piyasalar bölümü başkanı Hiroyuki Seki, bankanın merkez bankası rezervlerinden 35-70 milyar dolar arasındaki bir tutarı tahvillere aktarabileceğini söyledi. 10 yıllık Japon tahvilleri şu anda yüzde 0,9’un biraz altında getiri sağlıyor.

Advertisement