Borusan/ Uğur: Elektrik piyasası kanunu çıkmalı
-
Borusan Holding Üst Yöneticisi Agah Uğur; "Elektrik Piyasası Kanunu'nun çıkmasının gerekliliğine inanıyorum, biran önce çıkması gerekiyor" açıklamasında bulundu
Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, önümüzdeki aylarda yasalaşması beklenen Elektrik Piyasası Kanununa ilişkin, ''Yeni spesifik bir şeyler söylemek istemem ama çıkmasının gerekliliğine inanıyorum, bir an önce çıkması gerekiyor'' dedi.
Agah Uğur, yasalaşması beklenen Elektrik Piyasası Kanunu'nun özel sektör yatımcıları için getireceği yeniliklere ilişkin bilgi verdi.
Şu anda konunun genişliğinden kaynaklanan dağınıklığı nedeniyle, çok başlılık var gibi gözüktüğünü söyleyen Uğur, yeni yasada toparlama, koordinasyon oluşturma gibi bir düşünce olduğunu vurguladı.
Uğur, özel sektörün önünü açmak ve süratini arttırmak için hükümetin çaba sarf ettiğini belirterek, ''Bunların hepsi yatırımcının önünü açan unsurlar. Bir de elektrik piyasasının daha aktif, hacminin daha büyük hale gelmesi için bazı mekanizmalar var, bunlar da çok olumlu. Yeni spesifik bir şeyler söylemek istemem ama yasanın çıkmasının gerekliliğine inanıyorum, bir ana önce çıkması gerekiyor'' diye konuştu.
-''Güneş enerjisi tam bir dilemma aslında''
Uğur, lisans başvuruları Haziran 2013'te yapılacak olan güneş enerji santrallerinin başvuru süresinin sektörce ertelenmesi yönündeki beklentiye yönelik ise, şunları kaydetti:
''Güneş enerjisi tam bir dilemma aslında. Herkesin yatırım yapmak istediği, önem verdiği bir alan. Uzun vadede geçerli bir yatırım alanı, ama şuandaki ekipman maliyet yapısı ile elektrik fiyatlarının, sübvanse edilmiş fiyatların bile arasında yatırımcının çok hoşuna gitmeyen bir şey var. Geri dönüşümü çok çok uzun yatırımlar.
Özet olarak, herhalde, devletten teşvik, destek fiyatlamasını yükseltmesini beklemememiz lazım. Çünkü İspanya Almanya gibi bunları yapanların başı çok ağrıdı. Bu sebeple bütçeleri büyük açıklar verdi, buradaki çözüm bence, ihale yapılmasın anlamında söylemiyorum bunu ama, çok acele etmeyip, yatırımcıyı çok sıkıştıracak bir şey olmaması lazım. Biraz yatım maliyetlerinin aşağı inmesi lazım ve bu da olacak.''
Sektördeki en hızlı teknolojik gelişimin bu alanda yaşandığını anlatan Uğur, bunun da direkt maiyetlere yansıdığına dikkati çekti.
Uğur, ''Dolayısıyla duyduğum kadarıyla sektörde 'şimdi ölçümler tam yapılamadı. Ölçümler tam yapılamadığı için tam sağlıklı bir teklif veremeyeceğiz, onun için geciktirelim' diye bir beklenti var. İki değişik sebeple gecikmesinde fayda görüyorum ben de'' görüşünü dile getirdi.
Grup olarak güneş enerjisine de uzun vadede yatırım yapmayı düşündüklerini söyleyen Uğur, ''Yenilebilir enerjinin içinde jeotermal de var güneş de var. Şu andaki portföyümüzün aşağı yukarı yüzde 55-60'ı rüzgar, yüzde 40 civarı hidro elektrik, ama uzun vade güneşin de burada yer alması gerekiyor'' dedi.