Bloomberght
Bloomberg HT Tarım Buğday fiyatları Putin'in sözleriyle sıçradı

Buğday fiyatları Putin'in sözleriyle sıçradı

  • Buğday fiyatları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tahıl koridorunu eleştiren sözleri sonrası yüzde 4'ü aşan yükseliş kaydetti. Putin, Temmuz ayında sağlanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında yapılan sevkiyatın büyük bölümünün Avrupa'ya gittiğini, bu nedenle düşük gelirli ülkelerin anlaşmadan yararlanamadığını belirtmişti.

Giriş: 07 Eylül 2022, Çarşamba 14:04
Güncelleme: 11 Eylül 2022, Pazar 19:08

Buğday vadeli fiyatları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna tahıl anlaşmasını eleştirmesinin ardından hızlı artış kaydetti.

Chicago buğday vadelileri güniçi kayıplarını silerek buşel başına yüzde 4,5’e kadar yükselerek 8,5375 dolara yükselerek Haziran ortası zirvesini yakaladı.

Putin, Vladivostok Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Ukrayna tahılının dar gelirli ülkelere gitmediğini, bunun yerine ağırlıklı olarak Avrupa’ya teslim edildiğini belirtti. Putin rotalara getirilecek kısıtlamaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile müzakere edilebileceğini sözlerine ekledi.

Tahıl koridoru Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda hayata temmuz ayında geçirildi. Piyasalar anlaşmanın geleceğine ilişkin gelişmelere göre yön bulabiliyor. Anlaşma ile en büyük tahıl ihracatçı ülkelerden biri olan Ukrayna’nın ihracatı fiyatların düşmesine yardımcı olmuştu.

Ağustos başından bu yana 2 milyon ton ihraç edildi

Birleşmiş Milletler verisine göre Ağustos başından bu yana 2 milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıda ürünleri Ukrayna limanlarından ihraç edildi. Bu miktara Türkiye, İspanya, Çin, İtalya ve Somali’ye ulaşan ürünler de dahil oldu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği sözcüsü geçtiğimiz ay koridorun dünya gıda fiyatlarındaki düşüşe yardımcı olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak, çarşamba günü Reuters’e yaptığı açıklamada Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını yeniden ele almak için gerekçesi olmadığını söyledi.

Rusya kendi buğday hasadını ihraç etmekte zorlanıyor. Temmuz ve ağustosta Rus ihracatı, daha verimli hasat sezonuna rağmen yıllık %22 düşüş kaydetti. Gıda, yaptırım konusu olmasa da bazı bankalar ve gemicilik şirketleri Rusya ile iş yapmaktan kaçınıyor.