Bloomberght
Bloomberg HT Tarım Buğdayda rekor yolculuğu

Buğdayda rekor yolculuğu

Küresel emtia piyasasındaki yükseliş hareketi tarımsal emtialara da yansıdı. Buğday vadelileri arz endişesiyle rekor seviyelere yaklaştı.

Giriş: 07 Mart 2022, Pazartesi 13:36
Güncelleme: 07 Mart 2022, Pazartesi 14:34

Ukrayna-Rusya savaşı dolayısıyla dünyanın buğday ambarlarından biri olan bölgede arz şoku yaşanacağına ilişkin beklentiler buğday fiyatlarını rekora yakın seviyelere çıkardı.

Chicago'da buğday vadelileri yüzde 7 yükselişle bushel başına 12,94 dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle bu vadelilerde altı seanstır günlük limitte yükseliş kaydedildi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 41 artış gösterdi. Paris'te buğday vadelileri ise yüzde 11 artış kaydetti.

Bu rakamlar 2008 küresel gıda fiyatları krizinden bu yana görülen en yüksek seviyeler oldu.

Buğday ile birlikte mısır fiyatlarındaki ralli de devam etti. Chicago mısır vadelileri bushel başına 7,8025 dolar seviyesini görerek 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Küresel gıda fiyatları artıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde Şubat'ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirmişti.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat'ta Ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış göstererek ortalama 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın Şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti.

Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel gıda fiyatlarının süt ürünleri ve bitkisel yağlar kaynaklı olarak artış göstermesi dikkati çekti.

Tahıl Fiyat Endeksi, yükselen buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 2, yıllık ise yüzde 14,8 artış gösterdi. Söz konusu artışta, Karadeniz bölgesindeki iki büyük buğday ihracatçısı olan Ukrayna ve Rusya’nın savaşta olmasının buğday ve mısır ihracatını kısıtlayacağı endişesi etkili oldu.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi palmiye, soya ve ayçiçek fiyatlarının itici gücü nedeniyle aylık yüzde 8,5, artış kaydetti. Ukrayna ve Rusya, küresel ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiriyor.

Şeker Fiyat Endeksi, büyük ihracatçılar Hindistan ve Tayland'daki olumlu üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştü.