Bütçe maratonu başlıyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Bilgiç, "25 Kasım'a kadar komisyon çalışmalarını sürdürecek, 1 Aralık'ta da bütçeyi TBMM Genel Kuruluna sevk edeceğiz. Anlaşma olursa 5 Aralık'ta da başlayıp 16 ya da 17'si gibi Genel Kurulda bu süreci tamamlamış olacağız" dedi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, 25 Kasım'a kadar komisyonun çalışmalarını sürdüreceğini ve 1 Aralık'ta bütçeyi TBMM Genel Kuruluna sevk edeceklerini belirterek, anlaşma olursa 5 Aralık'ta da başlayıp 16 ya da 17'si gibi Genel Kurul sürecini tamamlayacaklarını bildirdi.
Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sunumuyla birlikte bu yılki bütçe sürecinin başladığını anımsatarak, komisyon üyesi milletvekillerine, sunum ve bütçe konusunda hazırlık yapmak üzere bir hafta süre tanıdıklarını aktardı.
Gelecek ayın ikisinde ise bütçenin geneli üzerindeki görüşmelere devam edeceklerini, ondan sonra da normal rutin içinde kurum bütçelerini görüşerek, 25 Kasım'a kadar komisyon çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Bilgiç, 4 gün kadar muhalefet şerhiyle ilgili bir süre verdikten sonra da 1 Aralık'ta bütçeyi basılmış şekliyle TBMM Genel Kuruluna sevk edeceklerini belirtti.
Bilgiç, "Şu an gruplar, kendi aralarında grup başkanvekilleriyle görüşmelerini sürdürüyorlar. Üzerinde anlaşma olursa 5 Aralık'ta da başlayıp 16 ya da 17'si gibi, 11 ya da 12 gün içerisinde de Genel Kurulda bu işi, süreci tamamlamış olacağız." diye konuştu.
Bu yılki bütçenin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında görüşülecek olmasına da dikkati çeken Bilgiç, şunları kaydetti:
"Mutlak surette tabii ki darbe girişimi, bu ülkeye yapılmış terörist saldırı. Bugün içerisinde bulunduğumuz terör örgütleriyle mücadele süreci, PKK'sıdır, DEAŞ'ıdır, DHKP-C'sidir, PYD'sidir, PDY'sidir, bunlar gündemde olacaktır. Suriye meselesi, Irak, Musul, Kerkük gibi bütçenin önüne geçebilecek gündemlerin olduğunu düşünüyorum. Ama teknik bir komisyondur Plan ve Bütçe Komisyonu ve teknik çalışma sürecinde beraberinde de götürecektir. Çok özel, yeni, farklı, geçmişten bugüne farklı olan bir şey yok. Sadece temel özelliği TBMM'ye, milli iradeye yapılmış olan bu bombalı saldırıdan, terörist saldırıdan sonra, ilk bütçe görüşmelerini yapacağız. Komisyon salonumuz da ciddi anlamda hasar görmüştü, tahrip olmuştu. Oralar yapıldı, yenilendi. Yeni şekliyle yeni ses sistemlerimizle süreci devam ettireceğiz."
Plan ve Bütçe Komisyonunun, Meclisin hem en yoğun çalışan ünitesi hem de teknik bir komisyon olduğunu dile getiren Bilgiç, bu nedenle teknik çalışmaların her zaman siyasetin önünde gittiğini ifade etti.
"Bütün milletvekillerimizi de komisyonda görmek isteriz"
Bilgiç, "Bu bütçe döneminin de aynı şekilde Plan ve Bütçe Komisyonuna yakışır bir şekilde geçeceğine eminim. Tabii ki bütün milletvekillerimizi de görmek isteriz. Bütçe son derece önemli bir süreç, en önemli tasarı Bütçe Kanun Tasarısı. Bu süreci bütün milletvekillerinin en azından arada bir gelip izlemelerinde, görmelerinde, süreci takip etmelerinde fayda olacağını düşünüyoruz. Keyifli bir süreçtir." değerlendirmesinde bulundu.
Bütçe görüşmelerinin toplantı düzeni ve konuşma sürelerine ilişkin karar aldıklarını hatırlatan Bilgiç, şu bilgileri verdi:
"Normalde biz diğer yasama süreçlerinde, komisyonda herhangi bir süre kısıtı getirmiyoruz. Ama bütçe görüşmeleri çok yoğun bir süreç, yoğun bir tempo ve iki seans yapıyoruz. Bir sabah seansı, bir de öğleden sonra ya da akşam seansı yaptığımız için komisyon üyelerinin sürelerini 10 dakika, diğer milletvekillerimizin sürelerini de 5 dakikayla sınırlıyoruz. Soru sorma sürecinde komisyon üyesi milletvekilleri için 10 dakika, 5 dakika da dışarıdan gelen milletvekilleri için olmak üzere 15 dakika ile sınırlayarak bu süreci götürüyoruz. Çünkü başka türlü de zaten bu görüşmeleri yetiştirmeniz, zamanında vermeniz mümkün değil."
AA