Büyük ekonomiler 2016'da 7 trilyon dolar borç refinanse edecek
G-7 ve BRIC ülkelerinin bütçe açıkları daralırken, bu ülkelerin refinanse edeceği borçlanma miktarı 2016'da 7 trilyon dolarla son 4 yılın en düşüğünde gerçekleşecek
Dünyanın önde gelen ekonomilerinin 2016'da yeniden finanse edeceği borç miktarı bir önceki yıla göre neredeyse aynı kalacak. Bu ülkeler, bütçe açıklarını finansal kriz dönemindeki yüksek seviyenin üçte birine indirmeyi amaçlıyor.
G-7 ülkeleriyle Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya'nın ihraç ettiği devlet tahvillerinden vadesi bu yıl içerisinde dolacak olanların toplamı 7.1 trilyon dolara ulaşacak. Bu rakam 2015'te 7 trilyon dolar, 2012'deyse 7.6 trilyon dolar seviyesindeydi. Bloomberg verilerine göre, Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada'nın vadesi 2016'da dolacak devlet tahvillerinin miktarı bir önceki yıla göre düşüş gösterirken, ABD, Çin ve İngiltere'nin vadesi dolan devlet tahvilleri miktarı ise artacak.
Bloomberg'in 2012'de derlemeye başladığı vadesi dolan devlet tahvilleri verisi her sene düşüş gösterdi. ABD'de Fed faizleri rekor düşük seviyeden artırmaya başlarken, tahvil piyasasında yeniden yapılandırılacak tahvil miktarındaki düşüş tahvil piyasasını destekleyebilir. Öte yandan, hükümetlerin küresel piyasalardaki erimeyle mücadele etmek için devreye soktuğu ekstra harcamalar kesilmeye devam ederken ekonomistler, bütçe açıklarında 2016'da yedinci yıl üst üste daralma bekliyor.
Credit Agricole'de baş faiz stratejisti Mohit Kumar, "Bu ülkelerin bir çoğu mali disiplin yolunda hareket ediyor. Küresel finansal kriz döneminde bir çok nedenle genişlemeci mali politikalar söz konusuydu. Amaç, ekonomik büyümeyi desteklemek ve borçluluğu özel sektörden kamuya kaydırmaktı. Bu etkiler artık kayboluyor" dedi.