Çağlayan: Çıkarılan zorluklara rağmen Türkiye Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''AB'nin Türkiye'ye tam üyelik konusunda göstermiş olduğu iki yüzlü tavra rağmen, Türkiye Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi'' dedi
BURSA (A.A) - 10.02.2011 - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''AB'nin Türkiye'ye tam üyelik konusunda göstermiş olduğu iki yüzlü, çifte standartlı tavra rağmen, iş adamlarımıza uygulamış olduğu vize zulmüne rağmen, mallarımızın serbest dolaşımına getirilen engellemeye rağmen, Türkiye Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi'' dedi.
Çağlayan, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Merinos Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''III. Ar-Ge Proje Pazarı'' toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, konunun hassas ve güzel olduğunu dile getirerek, ''Benim de bir mühendis olmam, sanayici kökenli biri olmam, özellikle araştırma-geliştirme, inovasyon, tasarım denildiği zaman kanımın kaynaması, tabi ki böyle projelere olan hassasiyetimi fazlasıyla artırıyor'' diye konuştu.
Çağlayan, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılını çok önemsediklerini, bu yılda 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını, hedefin gerçekleşmesi için bir zihniyet devrimine ihtiyaç olduğuna işaret etti. Çağlayan, bu çerçevede Ar-Ge'ye ciddi bir kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.
-''AVRUPA'NIN 6'NCI BÜYÜK EKONOMİSİ''-
Çağlayan, Türkiye'nin çok önemli mesafeler katettiğine değinerek, şöyle devam etti:
''Bakın bundan 8 yıl önce Türkiye dünyanın 26'ncı büyük ekonomisiydi. Bunu iftihar ederek söylüyorum ki, bugün Türkiye dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi. AB'nin Türkiye'ye tam üyelik konusunda göstermiş olduğu iki yüzlü, çifte standartlı tavra rağmen, iş adamlarımıza uygulamış olduğu vize zulmüne rağmen, mallarımızın serbest dolaşımına getirilen engellemeye rağmen, Türkiye Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi. İster beğensinler ister beğenmesinler, rakamlar ortada. 27 üyeli AB'de ve Avrupa'nın tüm ülkelerinin bulunduğu kıtada Türkiye Avrupa'nın 6'ncı büyük ülkesi. Biz şimdi ideallerimizi, hayallerimizi, hedeflerimizi daha fazla genişletiyoruz ve diyoruz ki, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağız. 500 milyar dolardan fazla ihracat yapacağız ve bu çerçevede en az Türkiye'de kişi başı geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Bu, bir hedeftir. Yapar mıyız? Bal gibi yaparız. Bunu niye söylüyorum? Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır.''
Hükümet olarak kendilerine önemli bir hedef koyduklarının altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin 2013 yılında kendi helikopterini, 2020 yılında kendi uçağını, 2023 yılına kadar da dünyanın en büyük 10 limanından birini yapacağını belirtti.
-''TÜRKİYE İLK DEFA 12 YIL VADELİ BİR PROGRAM YAPIYOR''-
Çağlayan, bunları birkaç şampiyonluğu bir arada yaşamış Bursa'da söylemenin farklı olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
''Tekstil sektöründe şampiyon, otomotiv sektöründe şampiyon, hatta bir de sağolsunlar geçen yıl bir Galatasaraylı olarak bunu söylüyorum, futbolda da şampiyon olmuş ve 3'lü şampiyonluğu yaşamış bir Bursa. Böyle bir Bursa da çok önemli bir yer alacaktır. Tabi bunu söylerken şunu da ifade etmeliyim ki dilemekle, temenni etmekle bunlar olmuyor. Türkiye ilk defa 12 yıl vadeli bir program yapıyor. 2011, 2015, 2019, ve 2023 yıllarında şu anda 12 yıllık programı yapıyoruz ve Türkiye gerçekten kendini ekonomik anlamda dünyada rol model olmuş bir ülke konumuna getirdi.''
Dünyada rekabetin çok hızlı ve acımasız geliştiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin de bu rekabet piyasasından kopmaması gerektiğini söyledi.
Zafer Çağlayan, Türkiye'nin bugünkü seviyesini ikiye katlaması gerektiğini dile getirerek, ''Bu çerçevede dünya rekabetinin bu kadar hızlı geliştiği bir ortamda tabi ki Ar-Ge, inovasyon hakikaten önemli bir konuma geliyor ve şunu artık bilin ki, büyük balık küçük balığı yutmuyor, artık hızlı balık, yavaş balığı yutuyor'' dedi.