Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çağlayan: Kan emme pozisyonunu sürdürmek isteyen bankalar var

Çağlayan: Kan emme pozisyonunu sürdürmek isteyen bankalar var

Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Kan emme pozisyonunu sürdürmek isteyen bankalar var" dedi

Giriş: 23 Temmuz 2013, Salı 15:12
Güncelleme: 23 Temmuz 2013, Salı 15:12

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankacılık sisteminin sahip olduğu mevduat veya kredinin belli bir bölümünün KOBİ'lere kullandırılması gibi bir sistem üzerinde çalışılabileceğini söyledi.

Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak ve yönetim kurulu üyelerini bakanlıkta kabul etti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığı döneminde MÜSİAD raporlarının en fazla yararlandığı kaynaklardan olduğunu belirten Çağlayan, bugün de derneğin raporlarını önemsediklerini söyledi.

- "2023 hedefleri için ortalama yüzde 5-6 büyümeliyiz"-

Büyümenin Türkiye açısından vazgeçilmez ve kaçınılmaz bir konu olduğunu ifade eden Çağlayan, "Türkiye'nin gerçek hakkı yüzde 4'lük büyüme de değildir. Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması için ortalama yüzde 5-6 büyümesi lazım" diye konuştu.

Bu yıl ihracatın büyüme üzerinde net pozitif etkisi olmayacağını kaydeden Çağlayan, büyümenin diğer dinamiklerinin de devreye sokulması gerektiğini dile getirdi.

Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl için öngörülen yüzde 4'lük büyümeyi yakalamayı umduklarını belirten Çağlayan, "Yüzde 4'lük büyüme konusundaki ümidimi muhafaza ediyorum" ifadesini kullandı.

- "Kan emme pozisyonunu sürdürmek isteyen bankalar var"

Büyüme adına firmaların üretim ve yatırım yapmaları için finansmanın önemine değinen Çağlayan, bugün artık devleti fonlayan bir bankacılık sistemi olmadığını çünkü devletin artık borçlanma ihtiyacı içinde bulunmadığını söyledi.

Mevcut ekonomik ortamda bankacılık sisteminin elindeki kaynakları işletme sahiplerine dağıtması gerektiğine işaret eden Çağlayan, "Ancak bankacılarımızın bazılarının kolay yolu tercih ettiklerini görüyorum. Bu, bir ahlak meselesi. Sayısı az olmakla beraber 12 yıl önceki kan emme pozisyonunu devam ettirenlerin alışkanlıklarını sürdürdüklerini görüyorum" dedi.

Kamu bankalarının yol gösterici ve piyasa belirleyici rolleri olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bankaların KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu finansman desteklerinin verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Teşvik sisteminin yatırımların finanse edilmesi ile anlam bulacağını belirten Çağlayan, "Bankacılık sisteminin ihtiyaç sahibi KOBİ'lere mutlaka destek vermesi gerekiyor. Bu konuda bankacılık sistemini anlayış ve izana davet ediyorum. Bankacılık sisteminin belli bir mevduatının veya kredilerinin KOBİ'lere kullandırılması gibi bir sistem üzerinde çalışılabilir" diye konuştu.

- "Bankacılık sisteminin Doğu ve Güneydoğu'da haksız uygulamaları var"-

Bazı bankaların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde haksız uygulamalarının bulunduğunu anlatan Çağlayan, bankacılık sisteminin bölgedeki gayrimenkulleri ipotek olarak kabul etmediğine dikkati çekti.

"Bir taraftan vatanın her çakıl taşının aynı değerde olduğunu söyleceksiniz ama diğer taraftan oradaki insanların gayrimenkullerini ipotek olarak kabul etmeyeceksiniz. Böyle bir ahlak anlayışını kabul etmek mümkün değil" diyen Çağlayan, bölgedeki yatırımcıların söz konusu gayrimenkullerinin ipotek olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bankacılık sektörünün projeleri de finanse etmesinin önemine değinen Çağlayan, Olpak'a konunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Merkez Bankası ile görüşülmesi tavsiyesinde bulundu.

- "Birilerinin nasırına basmayı sürdüreceğiz"-

Mayıs ayında yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Çağlayan, bu dönemdeTürkiye ekonomisine yönelik saldırılar yapıldığını ama bunların başarılı olamadığını belirtti.

Türkiye'yi sıkıntıya sokmanın ekonomiden geçtiğini düşünen ülke düşmanları bulunduğunu anlatan Çağlayan, dünya finans kesiminin Türkiye'ye açtığı krediler açısından hiçbir problem yaşanmadığını söyledi. Çağlayan, "Birilerinin nasırına basmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

-Nail Olpak-

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da "Güven Ekonomisinde Büyümenin Finansmanı" raporunu Bakan Çağlayan'a sunacaklarını belirterek, "Mayıs ayından sonra yaşananları dikkate aldığımızda güven ekonomisi ifadesinin daha anlamlı olduğu kanaatindeyiz" dedi.

Büyümenin finansmanına ilişkin de konuşan Olpak, 2023 hedeflerinin kendilerini heyecanlandırdığını ve iş adamları olarak huzur, güven ve istikrar istediklerini dile getirdi.

Ana hatlara bakıldığında ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra güvenin de sağlandığını kaydetti.

Teşvik paketini içerik olarak son derece güzel bulduklarını ifade eden Olpak, finansmanın da doğru sağlanması gerektiğinn altını çizdi. Mevcut bankacılık sisteminin yeni bir yapısal dönüşümden geçmesinin önemine değinen Olpak, "Bankacılık sisteminin neredeyse krediye ihtiyacımız olmadığını ispat ettikten sonra ve neredeyse sadece teminata dayalı çalıştığını görüyoruz. Bunun büyümeye fren etkisi yaptığı kanaatindeyiz" diye konuştu.

Özel sektör olarak kendilerinden istenen ilave yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduklarını anlatan Olpak, bankacılık sisteminden de makul teminatlar almak kaydıyla proje finansmanına ağırlık vermelerini istedi. Olpak, kamu bankalarının da yatırım finansmanı konusunda yol gösterici ve piyasa yapıcı olmaları gerektiğini dile getirdi.

Büyük ölçekli projelerin makul ölçülerde bölünebilmesini istediklerini belirten Olpak, bu şekilde projenin finansmanın kolaylaşacağını ve daha fazla firmanın işin içine gireceğini ifade etti.

Olpak, geçmişte yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde gündeme gelen geçici vergi uygulamasının tekrar değerlendirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.