Çalışanların yetkinlikleri açısından dijitalleşme ve yapay zekanın önemi nedir?
-
İşin Geleceği programına konuk olan Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, dijitalleşmenin iş yapış şekillerini ve çalışanların yetkinliklerini nasıl dönüştüreceğini değerlendirdi
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu pandemi sürecinde dijitalleşmenin şirket ve çalışanları nasıl değiştirdiği hakkında yapmış olduğu değerlendirmede, dijitalleşmenin bilişim kelimesiyle bir arada anılması gerektiğini ifade etti. Pandemi öncesi de dijitalleşme üzerine birçok çalışma yaptıklarını aktaran İbrahimcioğlu, salgının dijitalleşmeyi hızlandırdığını söyledi.
Türkiye’nin ilk çevrim içi çalıştayını düzenlediklerini açıklayan İbrahimcioğlu, bu çalışmada alanında uzman 100’ün üzerinde katılımcıyla pandemi sonrasında teknoloji şirketlerinin hangi çalışma modellerini ele alacaklarını tartışma imkanı bulduklarını söyledi. Bu çalışma sırasında 4 konu üzerine yoğunlaştıklarını aktaran İbrahimcioğlu, girişim sermayesi, mekan bağımsız çalışma olanakları, AR-GE teşvik modelleri ve nitelikli işgücü alanında dijitalleşmenin etkisini incelediklerini açıkladı.
Bilişim Vadisi olarak, sosyal bir girişim olan “kodluyoruz.org” sitesine sponsor olan şirket, Harvard Üniversitesi’nden Profesör David J. Malan’ın vermiş olduğu “Bilgisayar Bilimlerine Giriş” dersini tüm internet kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor.
Oyun sektöründe de çalışmalar yapan Bilişim Vadisi, Peak Games oyunuyla başladığı sürece Rollic Games’le devam etti. Bir hatırlatma yapmak gerekirse, dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga, Haziran ayında 1,8 milyar dolara satın aldığı Türk oyun firması Peak Games'in ardından bir diğer Türk oyun firması olan Rollic'i de 168 milyon dolara satın almıştı.
"Gelecekte şirketler, İcra Kurulu Başkanları yerine Dijital Yetkililer tarafından yönetilecek"
Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu’na göre ise, dijitalleşme ve yapay zeka gelecekte iş yapış şekilleri açısından farklı olanaklar sunacak ve 5-10 sene içerisinde iş yapış şekillerinin çoğu değişecek. Önümüzdeki yıllarda, rutin olan işlerin insanlar yerine dijital zeka ile desteklenen makinalar tarafından yapılacağını söyleyen Türkoğlu, insanlara bilişsel kapasitesi daha yüksek görevler verileceğini, dolayısıyla iş hayatına atılacak Z kuşağının kendilerini bu vizyon çerçevesinde geliştirmesi gerektiğini aktardı.
Türkoğlu, yapay zeka teknolojisinin sadece fabrikalarda değil, özel şirketlerde de kullanılacağını düşünüyor. Son 20-30 yıl içinde bilgisayar kullanmayı bilenlerin bilmeyenlere göre avantajlı konumda olduğunu söyleyen Türkoğlu, gelecekte makine kullanımından daha çok dijitalleşmedeki yetkinliklere sahip insanların önem kazanacağını ifade etti. Türkoğlu’nun öngörüsüne göre, yakın bir gelecekte şirketler, İcra Kurulu Başkanları (CEO) yerine Dijital Yetkililer (Digital Executive Officer /DEO) tarafından yönetilecek.